Сплату ЄСВ для ФОП лишили добровільною до кінця воєнного стану

Читати на RU

30 червня 2023 року парламент в цілому проголосував за відміну пільгової податкової ставки у 2% (законопроект №8401). Зараз законопроект уже направлено на підпис президенту, на сайті Ради вже є текст із підписом голови парламенту. Тож уже можна робити висновок про те, що добровільну сплату ЄСВ для фізосіб-підприємців (ФОПів) лишили до кінця воєнного стану, як повідомляє Telegram-канал «Твій бухгалтер».

  • Цей законопроект відомий зокрема тим, що скасовує пільгову ставку в 2% від суми доходу, але він скасовує іще кілька правил, повертає деякі штрафи та перевірки, наприклад, відновлюється застосування штрафів та пені з ЄСВ.
  • Але важливу пільгу для ФОП усіх груп лишили: можливість добровільної сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) до кінця дії воєнного стану. Йдеться про сплату ЄСВ за себе.
  • Як зазначає автор каналу, зміни до розділу 8 Закону 2464-VI про ЄСВ не вносилися, як і раніше, у пункті 9-19 розділу «Перехідні положення» закону йдеться про те, що «тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 цього Закону, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе». Під «особами» маються на увазі фізособи-підприємці на спрощеній системі оподаткування.
  • Нагадаємо, ФОП 3-ї групи платять ЄСВ у розмірі 22% від мінімальної зарплати, що зараз дорівнює 1474 грн на місяць. Раз на рік ФОП 3-ї групи мають декларувати сплачений за рік ЄСВ і вказувати його суми в ті місяці, коли вони його платили.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук