«Позитивний сценарій не відбувся». Зниження обсягів українського ІТ-експорту триває

Читати на RU

У першому півріччі 2023 року експорт IT-послуг з України зменшився на 9,3% у порівнянні з таким же періодом минулого року, і склав $3,38 млрд. При цьому, згідно даних Національного банку України, показник червня цього року становить $573 млн. Про це повідомляє IT Ukraine Association.

«В поточній ситуації зростання ІТ-індустрії за результатами півріччя було б дивом. В той же час, позитивний сценарій – збереження обсягів експорту та припинення падіння експортних показників ІТ-послуг, на жаль, теж не відбувся. Отже, за результатами півроку, ми фіксуємо тренд на зниження обсягів експорту українського ІТ», — прокоментував виконавчий директор IT Ukraine Association Костянтин Васюк.

  • У першому кварталі 2023 року експорт IT-послуг з України знизився на 16% у порівнянні з таким же періодом 2022 року, і склав $1,68 млрд.
  • За результатами 2022 року ІТ-індустрія забезпечила валютні надходження до української економіки у розмірі $7,35 млрд. Податки за 2022 рік склали 32,2 млрд грн.

«Наша ІТ-індустрія зберегла експертизу та кадри в Україні, але щоб зберегти конкурентні переваги на глобальному ринку, цього недостатньо, тому компанії вимушені розвивати закордонні офіси, щоб зберегти поточних, та залучати нових клієнтів. Але, при цьому, в Україні ІТ-компанії активно інвестують в нові розробки в сфері defence-tech та кібербезпеки. Хоча такі проєкти і не дають приросту експортних показників бюджету, але роблять значно більше – створюють нові унікальні продукти на майбутнє і допомагають боронити нашу країну сьогодні», – додав Костянтин Васюк.

  • Асоціація «IT Ukraine» — профільне об’єднання ІТ-компаній, в яке входять понад 135 сервісних і продуктових IT-бізнесів та більше 85 000 спеціалістів в Україні.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук