Чому збоїв monobank? Гороховський розповів деталі

Читати на RU

За останній місяць користувачі декілька разів ставали свідками збоїв популярного українського мобільного банку monobank. Роботу додатку швидко відновлювали. Один зі збоїв стався і 1 серпня, приблизно о 13:00 — складнощі з переказами тривали близько 10 хвилин, після чого проблему усунули. В коментарі AIN.UA співзасновник monobank Олег Гороховський розповів технічні деталі цих епізодів та як технічна команда банку їх вирішувала.

За словами Гороховського, користувачам немає про що турбуватися. Проблеми є частиною рутинної роботи будь-якого банку, просто у випадку з monobank це більш помітно, бо його користувачі частіше відкривають додаток.

«Ми ламаємося не частіше, ніж інші. Клієнти справді набагато частіше використовують нас, ніж звичайні банки. Для розуміння: 2,2 млн клієнтів заходять в додаток щоденно і 5,6 млн – щомісячно.

Минулого тижня було два збої, повʼязаних між собою однією і тією ж самою проблемою. Вона вже усунута. Зараз спостерігається короткострокова проблема з відправкою Р2Р, вона вже локалізована», – зазначив Гороховський.

Невдовзі Р2Р полагодили. За словами Гороховського, проблема тривала 10 хвилин.

Що стало причиною збоїв

Найбільш помітний збій стався 20 липня. Тоді monobank не працював декілька годин.

Олег Гороховський розкрив технічні деталі про причини та наслідки збоїв, зокрема 20 та 26 липня, про які ми писали. А також коротко про третій інцидент.

«Проблема була з сервісом, який відповідає за взаємодію з бекофісним блоком клієнтської бази. Його конфігурація була не оптимальна і почала не витримувати пікових навантажень. Окрім того, вона була не запроектована на рестарт за високих навантажень.

Після першого падіння, коли збій тривав 3 години 20 хвилин, ми це виправили і навчились відновлюватися швидко. В результаті друге аналогічне падіння тривало вже 50 хвилин. Потім було ще два, але ми піднялись за 10 і 6 хвилин відповідно.

На сьогодні цей сервіс після рефакторингу працює стабільно і більше не падає. Також ми замовили додатковий аудит ІТ-архітектури.

Короткий збій, який трапився 1 серпня, трапився через тайм-аут сервісу Р2Р-переказів, який повертає контрактну книгу. Там йдуть постійні апдейти – якийсь патч був некоректний. Ми відкотилися на попередню версію – це нормальна поточна робота. Такі таймаути можуть траплятись декілька разів на тиждень по 2-3-5-10 хвилин».

Чому це цікаво

Перший в Україні mobile-only-банк monobank став ще більш популярним з початком повномасштабного вторгнення. Так звані «банки» у monobank перетворилися на зручний та прозорий спосіб для волонтерів збирати кошти на закупівлю всього необхідного для військових та гуманітарних потреб. В результаті користувачі мають +1 привід зайти в додаток – відправити декілька гривень на черговий збір. А таких зборів за день може бути чимало. Все це – додаткові навантаження на додаток, які можуть спровокувати збої. На щастя, українські айтівці добре навчилися їх усувати.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук