Що відомо про дрон Sea Baby, яким атакували Керченський міст та флот РФ у Новоросійську?

Читати на RU

Україна регулярно проводить успішні операції в Чорному морі. В серпні ми успішно атакувала бухту Новоросійська, та підбила великий російський десантний корабель «Оленегірський гірняк», та російський танкер-хімовоз SIG, а ще раніше успішно атакували Керченський міст.

Як розповів CNN голова Служби безпеки України Василь Малюк, всі ці операції проводились за допомогою морських дронів Sea Baby, які розробила СБУ. В цьому матеріалі редакція AIN.UA розповідає про дрони, що можуть кошмарити практично всю акваторію Чорного моря.

Що розповіли в СБУ?

«Морські надводні дрони – унікальна розробка СБУ. До цієї розробки не мають відношення жодні приватні компанії. Саме ці дрони атакували Кримський міст у липні 2023 року, окремі – «Олєнєгорскій горняк» і нафтовий танкер SIG», — заявив Голова Служби безпеки України Василь Малюк.

Він додав, що над розробкою цих дронів і їх виготовленням працює колектив СБУ, якому допомагають цивільні інженери та айтівці.

Джерело: CNN

«Виготовлення наших дронів здійснюється на одному з підземних виробництв на території України. Сьогодні в процесі розробки і реалізації в нас дуже багато різних цікавих операцій, зокрема в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде сюрпризом, особливо для наших ворогів»

Голова СБУ додав, що морські дрони, які пошкодили Кримський міст у липні 2023 року, за ініціативою особового складу були названі «SeaBaby», тобто «Морський малюк». Вони обладнані бойовою частиною 850 кг. Для враження десантного корабля «Олєнєгорскій горняк» і танкера SIG було використано два окремі надводні дрони, в кожному з яких було по 450 кілограмів бойової частини.

Чому це важливо?

Джерело: AIN.UA.

В СБУ зазначили лише приблизну вагу корисного навантаження (вибухівки), яку може нести дрон — від 450 до 850 кг і не зазначили, яка в нього дальність. Проте, якщо врахувати, що дрони Sea Baby змогли завдати удару по Новоросійську Краснодарського краю, вона може бути навколо 700 км.

Виходячи з дальності 700 км морський дрон Sea Baby перекриває майже всю акваторію Чорного моря, навіть якщо рахувати точкою запуску місто Одеса. Звичайно, дрон навряд зможе пливти весь час по прямій, але і запускати його можна не з берега.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук