Yandex хоче перезапуститися в Європі з новою назвою

Читати на RU

Нідерландська Yandex N.V. (холдингова компанія заснованого в росії «Яндекса») готується перезапуститись під новим брендом. Про це повідомило російське видання «Інтерфакс».

«Яндекс» відхрещується від росії

  • Зазначається, що перезапуск є частиною корпоративної реструктуризації, в рамках якої бізнес буде розділений на «російський» та «міжнародний».
    • російський бізнес планують передати в «управління менеджменту», і Yandex N.V. повністю вийде з числа власників бізнесу в рф.
    • Нідерландській компанії перейдуть міжнародні напрямки, зокрема хмарний бізнес, безпілотні авто, освітні та краудсорсингові платформи.
  • В описах кількох вакансій, розміщених на LinkedIn, йдеться, що запуск оновленої компанії намічено на початок 2024 року. Робоча назва нової компанії — Project LEFT, але це не остаточно.

«У рамках поточного перехідного процесу, відомого як Project LEFT, ми створюємо нову компанію, яка має намір стати провідним гравцем на ринку технологій у Європі та на Близькому Сході», — йдеться в описі вакансії спеціаліста з документообігу.

  • Про розділення «Яндексу» говорили з листопада 2022 року, після того, як через вторгнення рф в Україну у компанії почались проблеми. Власник «Яндексу» Аркадій Волож потрапив під санкції, а американська біржа Nasdaq призупинила лістинг компанії на біржі, фактично поставивши «Яндекс» під загрозу дефолту.
  • Щоправда, в червні 2022 Nasdaq дозволила «Яндексу» зберегти лістинг за умови успішної реструктуризації бізнесу до кінця року. Збереження лістингу не передбачає відновлення торгів, які були припинені 28 лютого 2022 року.
  • Між тим, за даними ISW, кремль планує націоналізувати «Яндекс» в росії, щоб компанія виконувала вимогу законодавства по розкриттю даних користувачів ФСБ.

Волож викреслив росію зі свого минулого

  • Наразі основним акціонером «Яндекса» є сімейний траст, заснований співзасновником компанії Аркадієм Воложем. Фонду належить 8,5% капіталу «Яндекса» та 45,1% голосів.
  • У травні 2022 Волож просив прем’єр-міністра Ізраїля Нафталі Бенета допомогти перевести штаб-квартиру компанії «Яндекс» в Ізраїль. А в грудні, після потрапляння до санкційного списку ЄС, залишив компанію.
  • 10 серпня 2023 Волож зненацька виступив з засудженням війни в Україні. Зазначимо, що це – перший його коментар стосовно повномасштабного вторгнення рф в Україну з 24 лютого 2022 року. Окрім того, він намагається повністю стерти своє російське минуле з власної біографії.
  • Волож називає себе ізраїльським підприємцем казахстанського походження. Росія згадується лише в контексті його роботи в компанії CompTek. Про те, що Волож провів в росії більшу частину життя і мав російське громадянство, на його офіційних ресурсах не згадується.
  • Однак, про це йдеться на російській «Вікіпедії». Там також написано, що Волож тісно співпрацював з владою рф і навіть зустрічався з путіним. Статтю намагались декілька разів редагувати, але згодом інформацію про росію повертали. Перші спроби редагування статті були помічені ще в лютому 2023 року. На українській «Вікіпедії» цієї інформації немає, Волож там також фігурує як ізраїльський підприємець.
  • Волож є у санкційних списках ЄС, України та Швейцарії. Причина – безпосередня участь «Яндексу» у кремлівській пропаганді та спотворення реальності для російських громадян. Підтвердження цього знайшли у вихідному коді «Яндекса», який злили в мережу в січні 2023.

Чому це важливо. Волож та залишок його компанії намагається просто стерти свої контакти з болотами, змінивши назву та забувши згадати слово рф у своїй біографії. Про це важливо говорити та не давати прикрити правду, оскільки Яндекс, а особливо «Яндекс.Новости» в тому числі винні у поширені пропаганди.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук