Програміст з зарплатнею $150 000 в Google працює лише годину на день. Як?

Дейвону трохи більше 20, разом з другом він практично на фултаймі займається власним стартапом. При цьому, Дейвон має роботу на повний день в Google із зарплатнею $150 000 на рік. Як він поєднує ці дві ролі? Дуже просто: на роботі Дейвон працює лише 1 годину на день, а решту часу приділяє стартапу.

Його історію розповідає Fortune, AIN.UA пропонує скорочений переклад.

Фултайм-робота на годину в день

«Якби я хотів працювати з ранку до ночі, я б пішов в Apple, – каже Дейвон (імʼя змінене з причин приватності) – А в Google більшість людей розуміє: те, що вони роблять – просто робота».

Його типовий день проходить так:

  • Дейвон прокидається близько 9 ранку,
  • приймає душ, снідає,
  • до роботи береться після 10,
  • працює приблизно до 11-12,
  • після чого переключається на власний стартап і працює над ним до 21-22 вечора.

Але робочий день починається о 9, що як він пропустить повідомлення від менеджера?

«Це ж не кінець світу, – коментує Дейвон. – Повернуся до нього трохи пізніше».

Як йому це вдається?

Дейвон починає тиждень з того, що виконує «значну частину» задачі, яку дає йому менеджер на весь тиждень. Це практично стовідсотково гарантує йому, що решту тижня його не турбуватимуть. Далі він просто віддає менеджеру ту чи іншу частину написаного коду так, наче працював над ним цілий день.

Ще на етапі офера Дейвон знав, що важка праця в Google йому не загрожує. Такий висновок заснований на досвіді літньої інтерн-практики в компанії, яку хлопець до цього пройшов. За $2000 на тиждень він працював близько двох годин на день або менше, майже не навідуючись в офіс (це було за бажанням).

Він не дуже активно писав в Slack, щоб менеджер не зрозумів, з якою швидкістю Дейвон насправді може писати код. Він так само виконував завдання повністю ще на початку тижня, після чого відправляв його частинами. Тож ніхто нічого не підозрює.

Дейвон навіть примудрився на тиждень злітати на Гаваї, поки на роботі всі думали, що він працює.

А як же карʼєра?

Дейвон каже, що міг би піти у гедж-фонд на зарплатню в $300 000, але там довелося б працювати 40 годин на тиждень. Тож він обрав інший шлях – вдвічі менше грошей, але працювати лише 5 годин на тиждень.

У нього немає бажання якось проявити себе, щоб просунутися по карʼєрі. Дейвон каже, що бачив, як багато його колег вигоряли на роботі і при цьому не отримували підвищення. «Насправді, якщо ти виходитимеш за рамки, це не означає, що тебе підвищать», – каже він. Натомість, йому вдається справляти враження, що він «горить» на роботі, завдяки хитрій організації, яку ми описали вище.

Звісно, через політику «повернення в офіси», яку зараз пропагують в великих ІТ-компаніях, солодке життя Дейвона могло б швидко закінчитись. Але наразі його менеджер не вимагає від нього працювати в офісі. Та й Дейвон не сильно переживає через те, що одного дня це може статися.

«Впевнений, в якийсь момент Google пришле мені листа про це, але я не хвилюватимусь, поки не отримаю попередження», – каже він.

Якщо ж керівництво захоче його звільнити, Дейвон каже, що сприйме це легко, адже в Google за це виплачують щедру вихідну допомогу.

В ідеалі Дейвон планує звільнитися з Google, щоб запустити власний стартап. А якщо той провалиться – повернутись в компанію. Він каже, що Google з великим ентузіазмом бере екс-гуглерів назад.

Чому це цікаво

Дейвон вважає себе одним з тисяч ІТ-працівників, яким платять буквально за те, що вони нічого не роблять. Під час технобуму на початку пандемії такі компанії, як Meta, Google і Salesforce наймали працівників на випередження для фактично непотрібних ролей, зате з щедрими оферами.

За словами Дейвона, Google просто «скуповував всіх підряд, щоб вони не пішли в іншу компанію створювати продукт, який конкурував би з Google».

В результаті, опитування 2021 року на анонімному робочому форумі Blind показало, що третина технічних працівників працювала менше половини робочого дня.

«Мені пощастило бути там, де я є. Якби мене звільнили, у мене б вистачало грошей на оренду житла ще десь на рік, а цього достатньо, щоб підшукати щось нове», – визнає Дейвон.

Він також відмітив, що такий спосіб життя можливий лише в великій компанії – навряд чи в стартапі на 10 людей було б можливо працювати годину на добу і не бути поміченим.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук