Восени 2022 року Україна мала 80% європейського стоку EcoFlow. Що зараз?

Наприкінці 2022 року, коли російські ракети лишили багато міст України без світла, власники квартир та офісів почали шукати зарядні станції. На грудень 2022 року черга на деякі моделі таких станцій становила кілька місяців.

Фото із Facebook Валерія Яковенка

Наближаються зимові місяці та потенційне посилення російських обстрілів цивільної інфраструктури, тож AIN.UA спитав у Валерія Яковенка, кофаундера DroneUA, яка є офіційним імпортером популярного бренду зарядних станцій EcoFlow, чи міняється попит на них зараз, та що команда прогнозує на зиму.

Дані про те, як мінялись середні ціни на модель EcoFlow DELTA 2, з сервісу Hotline

Адже влітку ціна на ці пристрої падала ледь не вдвічі-втричі, а зараз люди почали готуватися до можливих осінніх та зимових блекаутів.

Як мінявся попит на EcoFlow впродовж року, одразу після блекаутів і далі? Чи можете називати цифри?

Розвиток ринку енергонезалежності та EcoFlow відбувався плавно, починаючи з початку 2021 року, коли ми підписали контракт. Але у жовтні 2022 року відбувся сплеск, пристрої для забезпечення енергії стали потрібні всім, і бути готовим до цього було неможливо.

Україна в жовтні та листопаді 2022 року отримала 80% від всього європейського стоку, а за весь рік, включаючи зимовий період, користувачами EcoFlow стали понад 50 000 українських сімей.

У лютому 2023 року попит на всі типи енергетичних пристроїв впав до рівня липня-серпня 2022 року, потім продовжив плавне зростання. Однак вже наприкінці липня та у серпні 2023 року, на фоні повідомлень про пошкодження енергетичної системи та застережень щодо важкої зими кількість користувачів EcoFlow поповнилась на 20 000 сімей, це — кількість нових користувачів за останні п’ять тижнів.

Чи в якийсь момент, коли інфраструктуру відновили, була у вас думка: а що тепер робити із товаром на складах?

Наразі в Україні сформовано найбільший сток EcoFlow в Європі, ми маємо бути готовими для забезпечення енергією кожної української сім’ї, і продовжуємо нарощувати товарні запаси. Кожному користувачу, хто вже має це обладнання, ми рекомендуємо перевірити його справність та підготувати до використання.

Чи доводилось продавати з великими знижками?

Українське представництво EcoFlow є частиною європейського ринку і ми користуємось загальними політиками, зокрема і щодо ціноутворення, але для підтримки українських користувачів певне обладнання можна придбати навіть дешевше, ніж у країнах Європи. Ми працюємо над питанням зменшень цін, з 15 вересня ціни будуть знижені, попри активізацію попиту.

Зараз усі пишуть про підготовку до зими, закупають обладнання. Чи бачите зростання попиту?

Наприкінці 2022 року попит виріс мінімум у 4-5 разів від показників планового зростання, і повернувся до цих показників вже в лютому 2023 року. Ми постачаємо продукцію EcoFlow до кожного з усіх можливих каналів, наша екосистема партнерів налічує більше 850 партнерів по всій Україні. Кожен з наших партерів говорить зараз про збільшення зацікавленості щодо обладнання.

Також ми отримуємо запити з сусідніх ринків, коли представники сірого бізнесу чи контрабандисти, намагаються купити та поставити до України обладнання контрабандним шляхом, але це економічно недоцільно через ціноутворення та підтримку.

Окремо важливо зазначити, що саме зараз відбуваються постачання обладнання під великі корпоративні та державні замовлення, коли станції передаються всім співробітникам посольств чи міжнародних місій, ці закупівлі були сформовані ще в травні.

Чи прогнозуєте попит для оптимістичного для нас, а також песимістичного сценаріїв?

Зараз представники уряду та організації, відповідальні за питання стабільності енергопостачання, озвучують критичний стан енергетичних систем. Навіть навіть за відсутності нових пошкоджень ймовірність віялових відключень є абсолютною. Це і є причиною зростання попиту.

Сьогодні ми отримуємо запити від тих сімей, котрі заздалегідь планують своє резервне енергозабезпечення, але ми чітко розуміємо що типова поведінка українців — «хреститися, коли грім гряне». Тобто, кількість потенційних запитів може бути кратна більша від того що ми маємо сьогодні.

Якщо говорити про класичний доступ до енергії вдома: потрібно бути готовим до відсутності електроенергії, тих генераторів та зарядних станцій, що є в країні зараз, буде недостатньо. У випадках нових пошкоджень енергетичної системи регулярні відключення можуть бути більшими за 10 годин, за даними наших колег в компаніях, що займаються генерацією чи дистрибуцією електроенергії.

Чи корисні EcoFlow на фронті, що показує практика?

EcoFlow — це обладнання, котре потрібне в кожному напрямку, публічно ми акцентуємо увагу на використанні станцій та систем енергонезалежності в першу чергу щодо потреб ДСНС, в гуманітарних місіях, для енергозабезпечення незахищених верств населення тощо. Це — окрім звичних нам напрямків персонального енергозабезпечення чи енергонезалежності бізнесу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук