NASA кенселить «скорпіонів»: чому соцмережі обговорюють «новий» зодіак

1

В українських новинах, Twitter та Tiktok днями з’явилось багато контенту про те, що вчені з NASA поміняли дати для знаків «зодіаку». Сама ситуація — іронічна, адже NASA як наукова установа використовує в роботі науковий метод, а астрологія, яка опікується знаками зодіаку дотично до долі та характеру людей — по суті своїй ненаукова. AIN.UA розповідає, звідки взялися ці обговорення.

Що сталося і чому про це говорять

Зодіак, або ж набір сузір’їв, які розташовані вздовж екліптики, і якими пролягає видимий путь Сонця по небу протягом року (у північній півкулі) — один із основних концептів у астрології. Для спостерігача із Землі зодіак виглядає отак (лінія погляду позначена стрілочкою):

Зодіак та обертання Землі довкола Сонця, зображення NASA/JPL-Caltech

«Приналежність» знаку зодіаку до місяця визначається сузір’ям, в якому Сонце «перебуває» вдень, на зображенні вгорі видно, що, наприклад, для кінця березня це — сузір’я Риб, для листопада і грудня — Скорпіона, Змієносця та Стрільця, і тому подібне.

Тож користувачі, що вірять у астрологію або цікавляться нею, побачили на одній зі сторінок NASA, яка пояснює сузір’я для дітей (або навіть у публікаціях із посиланням на дані NASA) дані про те, що дати для знаків зодіаку змістилися. Також багато постів на цю тему — це просто жарти.

Через це знаки зодіаку змістилися для усіх народжених в ці дати. Зокрема, для «скорпіонів» лишили маленьке віконечко з 23 по 29 листопада.

Це — стара історія

У NASA відзначають, що ця історія — дуже давня, родом ще із часів Вавилону. Але новини з «новим знаком зодіаку» та «новими датами зодіаку» публікують кожні кілька років. Ось, наприклад, коментар космічного агентства про це за 2020 рік:

«В NASA ми вивчаємо астрономію, а не астрологію, ми просто провели розрахунки», — писало тоді агентство. Ще 3000 років тому давні вавилоняни поділили зодіак на 12 приблизно рівних частин, по одній на кожен місяць 12-місячного календаря. Навіть тоді «зодіак», тобто сузір’я, через яке «проходило» Сонце, не дуже вкладався у цей розподіл, дати для знаків трохи зсувалися. А одне із сузір’їв зодіаку, Змієносець, просто не врахували.

Плюс, за тисячі років вісь Землі трохи зсунулась, а отже зсунулись і дати для кожного із сузір’їв зодіаку. Вони також різні за видимою величиною та формою, тож Сонце «проводить» у ділянці кожного з них різний проміжок часу, через це періоди знаків зодіаку — різні по довжині.

«Уявна лінія від Землі через Сонце вказує на сузір’я Діви протягом 45 днів, але на Скорпіон вона вказує лише 7 днів. Щоб зодіак гарно співпадав з їхнім 12-місячним календарем, вавилоняни ігнорували той факт, що Сонце «рухається» крізь 13 сузір’їв, не 12. Тож кожному з 12 сузір’їв вони призначили рівний проміжок часу. Ми не міняли зодіак, ми просто провели розрахунки», — писало тоді NASA.

Звісно, це все не несе якихось реальних наслідків: астрологія свого часу стимулювала розвиток багатьох точних наук, і за це ми їй вдячні. Але зараз це — ненаукова дисципліна, прогнози якої не мають практичного впливу на життя людей.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Астрологія зараз стрімко набирає популярність, і це не дарма, адже дійсно зараз ця наука почала розвиватися вкрай, багато людей нарешті зрозуміли, як круто дізнатися про себе майже все, наприклад, спеціальними методами. Наскільки ви можете дізнатися про це тут https://astrologiya.in.ua/ я тут дізнаюся всі найважливіші новини зі світу астрології. Це дійсно круто. Якщо вам цікаво, ви можете прочитати тут!

Пошук