В Польщі вже обговорюють екстрадицію військовозобов’язаних українців, що незаконно виїхали

Читати на RU

Нещодавно народний депутат Давид Арахамія заявив, що військовозобов’язаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому.

Як повідомляє авторитетне польське видання Rzeczpospolita, в Польщі вже обговорюють таку ініціативу. Крім того, Україні вже видали декількох осіб, що організовували незаконні перетини кордону.

Наскільки багато військовозобов’язаних в Польщі?

  • Згідно з даними Штабу прикордонної служби Польщі, з 24 лютого 2022 року до 31 серпня цього року до Польщі в’їхало майже 2,87 мільйона громадян України у віці 18-60 років, а виїхало – майже 2,8 мільйона українців.
  • При цьому, після вирахування всіх переміщень, близько 80 000 українських чоловіків призовного віку в’їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року та зникли. Скільки з них справді відповідали вимогам, та мали законні права на перетин кордону наразі невідомо.
  • «Це важлива цифра для України, тому що ці люди могли б бути мобілізовані та збільшити лави наших Збройних Сил, тим самим зміцнити нашу обороноздатність і безпеку», — сказав депутат Верховної Ради Федір Веніславський.

Що може зробити Польща для екстрадиції?

  • Тож, за словами Арахамії, фактично в будь-якій країні світу правоохоронні органи можуть прийти та зробити запити на екстрадицію таких людей, і привезти їх до України, щоб вони понесли відповідну відповідальність.
  • Щоб ввезти таких чоловіків в країну, Україна має оформити міжнародний ордер на арешт кожного з них. Тоді польські правоохоронці зможуть знати таку людину, та передати її до суду, щоб прийняти рішення про екстрадицію.
  • «Якщо ми затримаємо такого іноземця, наприклад, для простої перевірки на дорозі, наша система KSIP (Інформаційна система Національної поліції) покаже, що це особа, яка переслідується прокуратурою України, тому що там є дані Інтерполу. Ми затримуємо таку особу та повідомляємо прокуратуру. Чи її екстрадують, вирішує польський суд», — зазначив Маріуш Цярка, речник Головного управління поліції Польщі.
  • Як повідомляє Rzeczpospolita, польські правоохоронці вже видали Україні декількох осіб, що організовували незаконні перетини кордону. При цьому мова поки не йде про масове повернення втікачів, а лише про припинення подальших порушень. Окрім того, мова йде саме про осіб, які допомагали виїжджати, а не просто про військовозобовʼязаних.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук