Міноборони працює над єдиним реєстром призовників та електронним військовим квитком

Читати на RU

Міністерство оборони України працює над запуском єдиного державного реєстру призовників, а також електронним військовим квитком і цифровізацією військово-лікарської комісії (ВЛК). Про це 6 вересня 2023 року заявив новопризначений міністр оборони Рустем Умєров у виступі на пленарному засіданні Верховної Ради, передає «Інтерфакс».

  • За словами міністра, ВЛК «в сьогоднішньому розумінні» має лишитись у минулому. І завдання міністерства: цифровізувати всі пов’язані із цим процеси. Зокрема, запустити єдиний реєстр призовників, який унеможливить корупційні ризики.

«Усе, що можна оцифрувати, маємо оцифрувати. Уся інформація про воїна має бути в digital: електронний військовий квиток, цифровізація ВЛК і шпиталів, електронний журнал, звіт для військових», — сказав міністр.

Але. Справа в тому, що подібні ідеї лунали вже не один раз. Про запуск електронного військового квитка та єдиного реєстру призовників йдеться доволі давно. Наприклад, на початку січня 2023 року Кабінет міністрів України затвердив новий порядок обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів. Зокрема, згідно із цими змінами, військовий облік українців буде відбуватися через Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Тому тут важлива не лише заява нового міністра, а те, чи вдасться йому внести відповідні зміни.

  • Також передбачалось, що встати на військовий облік можна буде через «Дію» на підставі свого місця проживання. Однак невідомо, коли запрацює така процедура. З іншого боку, очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров кілька разів спростовував дані про те, що через «Дію» роздаватимуть повістки.
  • Уперше про єдиний реєстр призовників влада говорила ще 2015 року: тоді було зареєстровано відповідний законопроект, який вніс до парламенту тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. А 2017 року ВР в цілому проголосувала за цей законопроект, детальніше про цей документ AIN.UA розповідав раніше.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук