З жовтня жінки-медики повинні стати на військовий облік. Але їм не обмежують виїзд за кордон

Жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, повинні стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року. Крім того, як повідомив представник президента в Раді Федір Веніславський в коментарі «РБК-Україна», такі жінки набувають статусу військовозобов’язаних, для яких виїзд за кордон обмежений.

При цьому речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі «Українській правді» пояснив, що згідно з постановою Кабміну виїзд за кордон обмежений для військовозобов’язаних чоловіків та держслужбовців (без поважних причин). На жінок ці норми не будуть автоматично розповсюджуватись.

Що заявили у Верховній раді?

  • Представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський нагадав, що минулого року парламент вніс зміни до статті 1 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, та передбачив, що на обов’язковий військовий облік мають бути поставлені жінки з медичною або фармацевтичною освітою.
  • За його словами, на виконання цього закону Кабінет міністрів видав постанову щодо порядку військового обліку. А Міністерство оборони видало наказ про військовий облік жінок. Згідно з цим наказом, передбачено, що з 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мають обов’язково стати на військовий облік.
  • «Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов’язаних. А військовозобов’язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов’язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд — тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає — тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду», — зазначив Веніславський.
  • Депутат також додав, що усі інші жінки, які мають військово-облікові спеціальності, споріднені з військовою справою, з цієї ж дати можуть стати на облік добровільно.

Як ситуацію бачить прикордонна служба?

  • Речник ДПСУ Андрій Демченко пояснив, що виїзд за кордон обмежений для військовозобов’язаних чоловіків та держслужбовців (без поважних причин), згідно з постановою Кабміну. Виїзд за кордон для жінок, які мають медичні та фармацевтичні спеціальності та стануть на військовий облік з 1 жовтня, наразі не обмежений.
  • Те, що деякі жінки стануть військовозобовʼязаними з 1 жовтня, не означає, що для них автоматично буде заборонений виїзд з України, як військовозобов’язаним чоловікам. Якщо відповідні зміни й будуть, спочатку їх має ухвалити уряд.
  • «На даний момент обмеження стосуються українських чоловіків у віці від 18 до 60 років, а також окремих посад державних службовців, що чітко визначено в постанові Уряду, яка регламентує Правила перетину державного кордону громадянами України. Якщо будуть внесені зміни до цих правил, відповідно вони будуть дотримуватись», —сказав Демченко.

Про що взагалі мова?

  • В жовтні 2022 року Верховна рада ухвалила закон про добровільний військовий облік жінок. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, повинні обов’язково прийматися на облік військовозобов’язаних.
  • При цьому обов’язковий військовий облік для жінок в Україні відклали на рік, до 2023 року. Відповідний наказ підписав 6 вересня 2022 року голова відомства Олексій Рєзніков.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук