«Зарплата наперед/Гроші до зарплати» — нова функція українських банків

Читати на RU

В кінці липня «Банк Власний Рахунок» випустив оновлення свого додатку, де була реалізована нова функція, не зовсім звична для банківських продуктів — «Зарплата наперед». 

Нещодавно Sense Bank у власному додатку запустив подібну функцію — «Зарплата раніше». 

Редакція AIN.UA розповідає деталі про нову послугу українських банків.


Обидві послуги схожі і різні одночасно. Якщо власних коштів не вистачає, позичати не хочеться, а зарплата ще не надійшла, можна скористатися цією послугою, не чекаючи звичної дати отримання зарплати. Відкривати нову картку/рахунок або йти до бухгалтерії із заявою на переведення зарплати в інший банк не потрібно (тим більше, що така заява ніяк не змінить дату отримання зарплати). Юридично це отримання споживчого кредиту, і ось як ці послуги працюють.

«Зарплата наперед» – послуга від «Банку Власний Рахунок» яка доступна, згідно інформації, тільки для «Перевершників» – так у Fozzy Group називають співробітників Сільпо. 

Фото: AIN.UA

При користуванні доступно до 30% від суми заробітної плати, максимально 10 000 грн, а комісія при отриманні складає 4% від суми. За умовами, є автоматичне погашення із зарплатної картки іншого банку. Якщо таке списання не відбулося (наприклад, зарплата не прийшла у запланований день), будуть ще спроби списання. Якщо до кінця місяця списання так і не відбудеться, на початку наступного місяця буде додатково нараховано 4%. Якщо списання для погашення не буде і тоді – знову буде нараховано 4%. Тобто поза пільговим періодом 48% річних. 

Приклад: 

  • Зарплата: 10 000 грн, з 21 числа кожного місяця на зарплатну картку іншого банку; 
  • Можливо отримати до 30% зарплати наперед на картку; 
  • Після підв’язки зарплатної картки замовлення 3 000 грн «Зарплати наперед» 14 числа на картку «Банку Власний Рахунок»;
  • Вартість послуги: 4% x 3 000 = 120 грн;
  • З 21 числа зарплата надходить на підв’язану (зарплатну) картку і «Банк Власний Рахунок» автоматично списує з неї 3 120 грн («Зарплата наперед» 3 000 грн + 120 грн комісії).

У Sense Bank «Зарплата раніше» доступна для тих клієнтів, які мають в даному банку зарплатну картку і мінімум три останні місяці отримували на неї зарплату (тобто, умовно, співробітники «Сільпо», які отримують зарплату на картку Sense Bank, можуть скористатися грошима до зарплати в обох банках). 

Максимальна сума у Sense Bank складає 20 000 грн, а в разі використання більше 250 грн списується комісія 100 грн на місяць. Кредитні кошти доступні з 25 по 5 число включно кожного місяця. При неповерненні взятих коштів вчасно – тобто при виході із пільгового періоду – на них нараховуються 45% річних. 


Фото: AIN.UA

Приклад: 25 вересня відбулося зарахування «Зарплати раніше». 27 вересня було витрачено 200 грн З 6 по 20 жовтня комісію списано не буде, бо використана сума менше 250 грн. 

Але якщо, наприклад, 30 вересня було витрачено ще 300 грн – то з 6 по 20 жовтня за користування послугою буде списано 100 грн комісії, адже сумарно було витрачено більше 250 грн.


Чому це цікаво? Окрім звичайних кредитних карток зі зрозумілими умовами пільгових періодів, банки почали пропонувати і нові послуги. Поки важко сказати, наскільки це зручніша чи популярніша функція за той же кредитний ліміт, але можливо у ній є сенс: не у всіх клієнтів є великі кредитні ліміти.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук