Онлайн-тест MARTA від Мінветеранів допомагає перевірити психічне здоров’я та стан

Читати на RU

Останніми днями у Twitter користувачі діляться результатами онлайн-тесту на психічний стан, який визначає рівень ПТСР, депресії, депривації сну тощо. Це — проект від Міністерства у справах ветеранів України (Мінветеранів), анонсований ще 2021 року.

  • Проект MARTA міністерство анонсувало ще 2021 року, під час зустрічі із представниками компанії Apple. Тоді представники Мінветеранів презентували Apple демо-версію системи MARTA, яка мала би дозволити учасникам бойових дій отримувати психологічну допомогу та оцінювати стан свого психічного здоров’я зі смартфона або комп’ютера.
  • Зараз MARTA вже доступна усім охочим. Назва проекту розшифровується як Mental Adaptation and Rehabilitation Tools and Analysis (з англ. — інструменти психологічної адаптації та реабілітації та їхній аналіз). За даними міністерства, діагностичні інструменти, представлені на сайті, використовують для тестування військових НАТО та Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
  • На сайті є посилання на онлайн-тест, призначений для військових, членів їхніх родин, а також цивільних, за допомогою якого можна провести попередню оцінку свого психічного стану, тривожності, висипання, схильності до депресії. Зауважимо, що подібні тести не можуть бути підставою для діагностування, а лише допомагають визначити, чи є підстави звернутися до лікаря.
  • Цей онлайн-тест зараз досить популярний серед користувачів соцмереж.
  • Тест складається із питань, які просять оцінити свій сумний стан, інтерес до звичних занять, тривожність, когнітивні здібності, тобто, здатність сприймати інформацію, якість сну і таке інше.
Cкріншот одного із питань тесту MARTA
  • Після проходження тесту можна завантажити його, а також почитати рекомендації. Наприклад, для пригніченої когнітивної функції сайт запропонує вправи на концентрацію уваги. Для підвищеного рівня тривожності — рекомендації, як зупинити панічну атаку або як обрати спеціаліста із психологічної допомоги, і таке інше. Зазначимо, що ці всі дані — просто поради, і якщо у вас є підстави вважати, що вам потрібна допомога по якомусь із цих станів, краще звернутись до спеціаліста.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук