Українці створили ШІ-платформу Mantis Analytics. Вона виявляє російські фейки

Читати на RU

Українські розробники створили платформу Mantis Analytics на базі штучного інтелекту, яка дозволяє моніторити та аналізувати інформаційний простір, виявляючи маніпуляції та фейки. Редактор AIN.UA розпитала деталі.

Що таке Mantis Analytics

  • Mantis у режимі реального часу обробляє тисячі повідомлень та гігабайти даних зі ЗМІ, соцмереж, інформаційних платформ. Потім компонує все на інтерактивній карті.
  • Дані допомагають ефективніше протидіяти дезінформації й ворожій пропаганді. Адже кожен може побачити, як росіяни поширюють фейки та обмінюються інформацією.
  • Mantis Analytics повністю базується на сучасних технологіях машинного навчання, використовує моделі NLP і LLM для швидкого й ефективного аналізу величезних обсягів неструктурованих даних.
  • Mantis народився як волонтерський проект, який протестували в межах defense-tech-кластера Brave1. Докладніше про кластер та що він пропонує стартапам в оборонній сфері можна за посиланням нижче.

Історія стартапу

  • Mantis Analytics заснували Максим Терещенко (СЕО), Остап Вихопень (СТО) та Антон Тарасюк (Директор з експертизи). В команді наразі більше 10 людей, половина з яких працюють на фултайм.
Зліва направо: Остап, Максим, Антон. Фото: Ілля Рева

«Все почалося з волонтерської ініціативи. В березні 2022 року всі намагалися придумати, чим допомогти. Було безліч різних чатів, де люди кооперуватися, щоб щось робити. Рекламники сиділи в чаті, журналісти сиділи в чаті, і звісно AI-комʼюніті сиділо в чаті. В одному з таких чатів серед AI, ML, NLP спеціалістів виникла ідея зробити інструмент, який би допоміг аналізувати інформаційне поле, щоб мати змогу з усієї тої інформації, яка тоді неслася і несеться сьогодні, витягувати важливі дані, які допоможуть зрозуміти, де правда, а де — брехня, що кажуть вороги, та як протидіяти їм найкращим чином, – розповів AIN.UA Антон Тарасюк.

Потім була співпраця з РНБО — задача: моніторити інформаційний простір, бачити основні наративи, які просуваються ворогом, щоб їм протидіяти. 

Поступово зʼявлялися інші користувачі, клієнти. В лютому 2023 стало зрозуміло, що «не можна спинити ідею, час якої настав. У нас в команді – кращі спеціалісти з NLP та МL в Східній Європі з великим міжнародним досвідом. У нас вже є продукт. Значить – це стартап! Зараз ми знаходимося на етапі повної корпоратизації і переходимо до залучення перших посівних інвестицій».

  • За словами Антона, Mantis Analytics вже спілкуються з інвестиційними фондами, планують найближчим часом залучити seed-раунд. До цього продукт розвивали власним коштом, на інфраструктурні та інші гранти. Зокрема, отримали $25 000 від Brave1.
  • Mantis Analytics співпрацює з РНБО. Окрім цього, з кількома державними установами, яких в стартапі не можуть розголошувати. Щодо іноземних користувачів, то станом на вересень стартап вже має комерційний комітмент з одним американським аналітичним центром та веде переговори з ще одним.
  • Поки Mantis Analytics готує платформу до продакшн-стану команда сфокусована на проєктній співпраці. Надалі планується продавати підписку на платформу. Компанія не планує закривати волонтерські проекти, бо допомагати державі захищати когнітивну безпеку є частиною місії стартапу. Крім цього, така співпраця є цінним джерелом експертизи. 
  • Наразі працює перша версія MVP Mantis Analytics, якою в тестовому режимі вже користується частина клієнтів. В кінці вересня компанія планує запустити другу версію MVP, в якій буде значно розширений набір функцій. Наступною буде вже продакшн-версія.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук