Military-tech в Україні: як розвивається напрям та які юридичні нюанси для стартапів

Юрист компанії Juscutum Андрій Чабан проаналізував український ринок військових технологій у порівнянні з міжнародним, окреслив перспективи розвитку цього напрямку та пояснив, яким чином можна створити military-tech стартап і як долати бюрократичні бар’єрів, які траплятимуться на шляху.

Андрій Чабан. Фото: Juscutum

Щоденно в Україні витрачаються $100 млн, які задіяні в озброєнні, техніці, військовій інфраструктурі задля нанесення максимальної шкоди ворогу. 

Україні вдалося ефективно впровадити високотехнологічну зброю на фронті.

  • Наприклад, були розроблені методи модернізації застарілих безпілотників і тепер вони здатні вражати військові об’єкти противника на більшій дистанції. В Україні розвиток технологій безпілотників став одним із пріоритетів у Мілтех. Проект «Армія дронів» є відмінним прикладом цього напряму. Для реалізації цієї ініціативи держава виділила 20 млрд грн на закупівлю вітчизняних апаратів.
  • Україна активно залучила штучний інтелект ще з початком повномасштабного вторгнення. Система під назвою Griselda використовує штучний інтелект для аналізу, фільтрації та моніторингу вхідної інформації про противника, а також автоматичного збору даних про його позиції та рухи. Різні ситуаційні центри та розвідувальні підрозділи використовують цю систему для отримання розвідувальних даних та звітів про противника, перевірки військових гіпотез і протидії саморобним вибуховим пристроям.
  • Крім цього, Україна активно розробляє технології, які вже успішно використовуються на фронті. Наприклад, безпілотник PD-1, створений українською приватною компанією, спочатку був розроблений для розвідки. Проте його конструкцію змінили, додавши можливість вертикального зльоту та посадки, уникнувши необхідності в катапультах для запуску, а також обладнавши його штучним інтелектом. 

Статистика Military-tech ринку в Україні до повномасштабного вторгнення та після. Аналіз ринку в інших державах

Російська агресія проти України призвела до збільшення оборонних бюджетів багатьох країн. Наприклад, Німеччина вже виділила понад 100 млрд євро для підвищення безпеки до 2024 року. Литва також планує збільшити частку свого оборонного бюджету до 2,5% ВВП до 2030 року. Європейські країни стають все більше зацікавленими у використанні штучного інтелекту та сучасних технологій у військових структурах. Міністерство оборони США також звернулося до бюджету з проханням виділити $874 млн на розроблення технологій штучного інтелекту, що на $33 млн більше, ніж у попередньому році.

В Україні розвиток військово-технічних рішень відбувається з великою швидкістю. Проекти, які раніше потребували 1,5–2 роки на реалізацію, тепер здійснюють за 2–3 місяці. В порівнянні з 2014 роком, галузь військово-технічних рішень зросла від 3 до 7 разів, залежно від сфери. Інвестиції та гранти від уряду важливі для розвитку військово-технічних стартапів, але також важливим є волонтерський рух та краудфандинг. Обсяг роботи починається від розробки дронів до тактичної медицини та відновлення після поранень.

В США обсяг інвестицій у військові стартапи зріс з менше $16 млрд у 2019 році до $33 млрд у 2022 році. За перший квартал 2023 року інвестори вклали рекордні $14,5 млрд у військові стартапи.

Оборонна доктрина Ізраїлю ґрунтується на принципах активної оборони та стримування. Ізраїльська армія має бути здатна швидко й ефективно реагувати на будь-які загрози (як внутрішні, так і зовнішні). Також Ізраїль має бути спроможним стримувати потенційних противників від застосування сили проти нього. Основні види їхньої діяльності: кібербезпека, освітні технології, штучний інтелект, ігри, фізтех.

КраїнаВідсоток ВВП на оборону
Україна18,2% ВВП 2023 рік
Ізраїль5,2%. ВВП 2023 рік
Польща > 4% ВВП до 2025 року
США3,1% 2023 рік
Литва> 2,5% ВВП до 2030 року
Німеччина> 2% ВВП до 2024 року

Потенціал розвитку Мілітарітех-ринку в Україні

Міністерство цифрової трансформації визначило Мілітарітех як пріоритетний напрямок на найближчі роки. Український фонд стартапів підтримує цей напрямок та надає гранти до 35 000 доларів на проекти, пов’язані з розробкою військових технологій, кібербезпекою та обороною. Програма має ключову особливість – можливість отримати фінансову допомогу від держави для критично важливих на даний момент галузей, таких як оборона, кібербезпека, охорона здоров’я, освіта та інфраструктурна відбудова.

За три місяці роботи програми підтримки Мілітарітех надійшло понад 100 заявок від стартапів, з яких 37,3% присвячені інфраструктурі, 33,3% – обороні, 15,7% – охороні здоров’я, 9,8% – освіті та 3,9% – кібербезпеці. Більшість заявок отримано від стартапів з Києва, Харкова, Запоріжжя та Львова, і вони зараз проходять відбір.

Окрім того, в серпні відбувся Drone Hackathon, де розробники, інженери-конструктори та оператори безпілотників представили ідеї в галузі військової техніки для створення дронів. Понад 150 учасників приєднались до розробки нових технологій для армії, і 6 команд потрапили в акселератор. 

Реєстрація Мілітарітех-стартапу (процес, переваги та ризики)

У звʼязку із ситуацією, яка склалася станом на сьогодні бізнес теж не стоїть осторонь. Як результат за період війни в Україні багато бізнесів змінили свій фокус уваги саме на Мілітарітех-напрямок. Зокрема даний напрямок дозволяє бізнесменам активно допомагати армії не тільки фінансово, але й саме у продовольчому плані, виготовляючи та поставляючи необхідні засоби для допомоги ведення успішних бойових дій нашим захисникам. Актуальним трендом на сьогодні стає Мілітарітех-стартап – це новостворена організація, що перебуває масштабованої бізнес-моделі в умовах надзвичайної невизначеності. 

Розглянемо Мілітарітех-стартап з юридичної сторони. На сьогоднішній день найбільш законодавчо врегульовані та прийнятні організаційно-правові форми для стартапу в Україні – це товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) або фізична особа-підприємець (ФОП). Ці форми надають можливість обирати сприятливі умови оподаткування, мають спрощену процедуру реєстрації та надають простіший шлях вирішення питань діяльності стартапів. Також існує можливість обрати нову систему оподаткування «Дія-сіті«. 

Перевагами ФОП перед стартапом є: проста реєстрація, спрощений процес створення бізнесу, менший контроль з боку держави та самостійність діяльності. Проте найголовнішою умовою є те, що ФОП може працювати над полегшеними проектами і чудово підходить для початку роботи компанії задля зменшення витрат.

Умови щодо ФОП

  • ФОП 1: ЄСВ – 1 474 гривні; єдиний податок – 268,4 гривні; 
  • ФОП 2: ЄСВ – 1 474 гривні; єдиний податок – 1 340 гривень; 
  • ФОП 3: ЄСВ – 1 474 гривні; єдиний податок – 5% від доходу, або 3%, якщо додатково сплачує ПДВ.

У свою чергу ТОВ має більший об’єм відповідальності, роботи та витрат.

Умови щодо ТОВ

Загальне оподаткування:

  • Ставка на податок вказана в ст. 136 НК України і становить 18%. Оплачується податок залежно від розміру річного прибутку, тобто:
    • Менше 20000000 гривень – оплачувати податок можна один раз за 12 місяців відповідно до інформації з річної декларації.
    • Більше 20000000 гривень – тоді оплата виконується раз на квартал, за результатами квартальної декларації.
  • Податок із дивідендів 5%.
  • Податок на додану вартість 20%. Залежно від виду діяльності, відсоток ставки може бути 0 або 7%. П​одаток на додану вартість враховується окремо від інших податків.

Спрощене оподаткування:

  • При спрощеній системі головним обов’язковим платежем є єдиний податок, який розраховується так:
    • дохід * 3% (в разі сплати ПДВ) або дохід * 5% (в разі включення ПДВ до складу єдиного податку) – для платників єдиного податку третьої групи (ст. ст. 291, 293 ПКУ).
  • Дохід повинен становити не більше 5 млн грн на рік

Окрім організаційно-правової форми, важливо врахувати необхідність захисту ідеї від крадіжки. Реєстрація торгової марки для стартапу, оформлення договорів з розробниками програмних продуктів, реєстрація веб-сайту компанії та належне оформлення прав інтелектуальної власності, авторські права та реєстрацію торгової марки. Це дозволить захистити ідеї та продукти компанії від незаконного використання. 

Інвестиції в стартап в Україні

Наступним етапом можемо вважати отримання фінансування для стартапу та правильне оформлення відносин з інвесторами. Ось деякі аспекти, на які варто звернути увагу:

Найтиповішим інструментами фінансування для стартапу є:

  1. Інвестиційний договір: Це угода між компанією та інвестором щодо умов і обсягу інвестування. Угода може включати деталі стосовно обсягу вкладення, відсотка власності, умов виходу інвестора та інші умови.
  2. Договір позики: Інвестор може надати фінансування стартапу у вигляді позики, яку компанія повинна буде повернути за певними умовами, включаючи відсоток. 
  3. Договір товариства: Цей вид угоди може бути використаний, коли інвестор стає партнером у бізнесі та отримує певну частку власності та прибутку стартапу.

Задля захисту своїх інвестицій в стартап та забезпечення повного юридичного супроводу насамперед необхідно звертатися до професійних юридичних спеціалістів для проведення правильної структуризації. 

На етапі введення стартапу та його реєстрації дуже важливо встановити чіткі засади співпраці зі співвласниками ідеї. По-перше, якщо розпочинати свій шлях як ФОП, настійно рекомендується укласти Договір про спільну діяльність. У випадку організації ТОВ, потрібно створити Статут та Корпоративний договір.

По-друге, під час взаємодії з найманими співробітниками або партнерами, включаючи тимчасових спеціалістів, обов’язковим є укладання трудових договорів чи угод про надання послуг.

Фінальним етапом є забезпечення юридичного захисту компанії від можливих ризиків, пов’язаних з витоком інформації або незаконним використанням інформації конкурентами, за допомогою укладання Угоди про Конфіденційність (NDA). 

Висновки

Мілітарітех-напрямок насамперед є дуже перспективним та дійсно держава в першу чергу зацікавлена в його розвитку.

Варто також зазначити, що створення стартапу військової спрямованості пов’язане зі специфічними ризиками та особливостями. Головним серед них є ризик підвищеного нагляду та контролю з боку органів Міністерства оборони та інших військових структур. Це може вимагати додаткового документування, ліцензування та дотримання вимог щодо конфіденційності та безпеки.

У даній сфері існують спеціальні закони та обмеження, які регулюють виробництво та продаж військової продукції, які вимагають чіткого дотримання. Отже, при створенні Мілітарітех-стартапу важливо враховувати ці специфічні ризики та забезпечити відповідну юридичну підтримку та дотримання вимог законодавства для успішного та безпечного розвитку бізнесу в цій сфері. 

Автор: Андрій Чабан, пре-мід-юрист Juscutum 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук