Xsolla все ще в РФ. У росіян є доступ до даних клієнтів Epic Games, Roblox, Valve та інших

Заснована в росії фінтех-компанія Xsolla зараз базується в США і працює з топовими клієнтами геймдев-індустрії. В червні 2022 року в ЗМІ з’явився анонс про ліквідацію російської юрособи — Xsolla Russia Holding LLC, що базується в Пермі. Однак, як зʼясували журналісти AIN.Capital, насправді Xsolla не тільки не закрила россійський офіс — вона продовжує винаймати туди людей. Наразі в офісі в Пермі працює понад 200 співробітників. Ба більше, за даними джерел, Xsolla отримала статус «підприємства особливої важливості» в Російській Федерації.

Разом з тим, Xsolla продовжує здійснювати процесинг платежів для міжнародних партнерів, включаючи Valve, Twitch, Roblox, Smite, Ubisoft, team17, Epic Games, Playstudios, Playrix — та їх користувачів. Це означає, що російські співробітники можуть мати доступ до величезного обʼєму даних європейських та американських геймерів, які користуються продуктами вище перерахованих компаній.

Редактори AIN.Capital подались на ряд вакансій Xsolla в Пермі в ролі потенційних кандидатів і поспілкувалися зі співробітниками та HR компанії. Розповідаємо, що вдалося зʼясувати щодо поточної роботи Xsolla в росії.

Спочатку була заява про вихід з РФ

  • Xsolla була заснована росіянином Александром Агапітовим у місті Пермь, РФ, у 2005 році. 9 червня 2022 року компанія оголосила про ліквідацію російської «дочки» Xsolla Russia Holding LLC з офісом в Пермі. Головою ліквідаційної комісії призначили директора Валентину Чемоданову. Компанія цю інформацію не коментувала.
  • Незадовго до цього, 17 березня 2022 року Xsolla зробила пожертву в Міжнародний Червоний Хрест, оскільки команда почувалася «спустошеною через конфлікт в Україні». Розвʼязану росією війну компанія використала, як привід пропіарити свою нову ініціативу на підтримку клієнтів під назвою «Бабка».

Але в результаті з росії Xsolla так і не пішла

  • Минув рік, але компанія продовжує винаймати співробітників в росії. Станом на липень 2023 на LinkedIn, HeadHunter та в соціальних акаунтах компанії було розміщено 12 вакансій — навіть не віддалено, а конкретно в пермський офіс Xsolla.
  • Виходячи з опису вакансій, російські співробітники залучені до процесингу інформації від міжнародних клієнтів Xsolla — зокрема Valve, Twitch, Roblox, Ubisoft, Epic Games, Playrix та їх користувачів.
  • Ба більше, позиція молодшого податкового бухгалтера, яка була активна в липні та серпні 2023, свідчить про те, що Xsolla продовжує сплачувати податки за понад 200+ співробітників, що базуються в росії. Вірогідно, компанія також сплачує податки з прибутку від міжнародних клієнтів, оскільки за російським законодавством прибутки ІТ-компаній в рф оподатковуються незалежно від того, де вони були згенеровані. Тобто гроші Valve та Epic Games також годують російську військову машину.
  • В кінці серпня 2023, журналісти AIN.Capital поговорили про діяльність Xsolla в росії з рядом співробітників компанії і тими, хто був в курсі, включаючи джерела в Україні. Після цього, на початку вересня компанія видалила російські вакансії з LinkedIn, однак скріншоти збереглися.
  • Як би там не було, згідно з LinkedIn-сторінкою компанії, станом на 15 вересня 2023 року у Xsolla було 240 співробітників в Пермі та інших містах росії.
  • Що стосується діяльності Xsolla в Україні, відомо, що в 2018 році компанія інвестувала в український стартап DMarket та зробила екзіт в 2023 році. Також існує українська юрособа під назвою Limited Liability Company Xsolla Ukraine (Xsolla Ukraine Ltd). Можна припустити, що у компанії був український офіс (принаймні, до повномасштабного вторгнення).
  • Як повідомили AIN.Capital одразу два анонімних джерела, Xsolla набула статусу підприємства особливої важливості від російської федерації. Такий статус дозволяє компанії забронювати своїх співробітників від призову на війну. Важливо зауважити, що корумпована російська система не роздає такі статуси «випадковим людям». Відповідно, Xsolla могла набути даного статусу завдяки тісним звʼязкам в кремлі.
  • AIN.Capital запропонували СЕО Xsolla Алєксандру Агапітову прокоментувати інформацію щодо офісу в Пермі та спеціального статусу, однак досі не отримали відповіді.

Що розповіли співробітники Xsolla

Щоб переконатися, що Xsolla продовжує винаймати людей в російський офіс, редактори AIN.Capital написали HR компанії та ряду співробітників під виглядом кандидатів. Виявилося, Xsolla дійсно шукає податкового бухгалтера. І так, у цілком працюючий фізичний офіс в Пермі.

Чому це важливо?

Через повномасштабну війну, розвʼязану росією в Україні, тисячі міжнародних компаній покинули ринок рф. Особливо це стосується ІТ-компаній, які намагаються дистанціюватися від країни-терориста. Але Xsolla вирішила всидіти на двох стільцях.

Xsolla продовжує позиціонуватись та робити заявки як західна компанія, вочевидь це робиться для клієнтів Valve, Twitch, Ubisoft, Epic Games — та їх користувачів. І одночасно Xsolla продовжує працювати в російській Пермі: обробляти персональні фінансові дані користувачів своїх клієнтів, наймати нових співробітників та сплачувати податки. Тільки за своїх 240 співробітників Xsolla щорічно виплачує більше $2,1 млн податків. Не кажучи вже про податки з прибутків їх всесвітньовідомих клієнтів. Тим більше статус «підприємства особливої важливості» в росії просто так не дають.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук