В Україні можуть запровадити польську модель оподаткування ФОП (зі збільшенням податків на послуги)

Читати на RU

Міністерство фінансів України спільно з Міжнародним валютним фондом розглядають зміни до моделі оподаткування фізосіб-підприємців. Як розказав голова комітету з питань податкової політики Данило Гетманцев в інтерв’ю для Новини.LIVE, зокрема, розглядається польська модель оподаткування ФОП.

Від української (чинної) моделі оподаткування ФОП польська відрізняється збільшенням лімітів, та податками на послуги в розмірі від 12% до 20%.

Що заявив Гетманцев?

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що єдиний податок в Україні перетворився з інструмента підтримки малого бізнесу на систему ухилення від оподаткування великого і середнього бізнесу.

«Наша задача — відмежувати малий бізнес від середнього і великого. Це зараз основна проблема єдиного податку і системи оподаткування малого бізнесу. Всі виступають за підтримку малого бізнесу і створення для нього сприятливих умов. Але в жодному випадку не можна робити так, щоб великий і надвеликий бізнес штучно через схеми перетворювався на «малий», — застерігає Гетманцев.

На його думку, змінювати систему оподаткування ФОПів можна навіть під час війни. 

«Часто ми чуємо від бізнесу та експертів пропозиції запровадити оподаткування, як в Європі. Вивчивши приклади декількох країн, ми взяли за зразок польську модель, яка є для нас найбільш близькою. Зараз розглядаємо можливість її імплементації в Україні», — повідомив Данило Гетманцев.

Що передбачає польська модель?

За словами Гетманцева, польська модель оподаткування ФОПів (принаймні та її частина, які розглядають до імплементації в Україні) виглядає наступним чином:

  • Передбачає більший ліміт за операціями — 2 млн євро, тоді як в Україні ліміт становить 7,8 млн гривень;
  • Крім того, різні види діяльності оподатковуються різними ставками податку.
  • Наприклад, торгівля оподатковується податком 3%. Низьким податком оподатковується виробництво. А податки на послуги становлять від 12% до 20%.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук