Instacart вийшов на IPO: капіталізація — $11 млрд. У 2021-у компанію оцінювали в $39 млрд

Читати на RU

Американський сервіс доставки продуктів Instacart такий вийшов на NASDAQ. При очікувані капіталізації приблизно у $9 млрд — компанії вдалось показати кращий результат. 

  • У перший день торгів компанія закладала ціну акцій в $30 за одиницю. По завершенню дня вони спочатку виросли до $42, але потім зафіксувались приблизно на $34. 
  • Капіталізація склала $11 млрд. Компанія одразу очікувала кращого результату через те, що недавнє IPO компанії Arm пройшло досить добре, а отже у інвесторів не було страху інвестувати у акції нових компаній. 
  • Аналітики ж дають досить стримані прогнози. Певно зростання компанії у майбутньому не буде стрімким, вся база зростання після ковіду — вичерпана. А отже і зростання — виклик для компанії. 
  • Та результати — сильно нижче того, на що очікували інвестори у 2021 році. Тоді компанія залучила новий раунд з оцінкою в $39 млрд і продавала одну акцію за $125. 
  • Загалом компанія з моменту заснування у 2012 році залучила $2,9 млрд інвестицій. Любителі статистики вказують, що ранні інвестори отримали значні ікси: так Sequoia Capital інвестувала $8 млн практично на самому початку, її пакет сьогодні коштує $1 млрд. 
  • Виторг компанії за рік складає трохи менше $3 млрд. З недавніх пір Instacart показує прибуток: $114 млн в останньому кварталі. 

Засновник компанії Апурва Мета — мільярдер, його статок оцінюють в $1,2 млрд. 

Чому це цікаво? В США давно не було IPO великих місцевих стартапів через негативні настрої на ринку. Схоже, ситуація змінюється, а отже варто очікувати й інших великих розміщень. Можливо, найближчим часом ми побачимо Stripe та інші компанії на NASDAQ. При цьому оцінки — сильно менші тих, що ми бачили на пандемійних піках.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук