NASA повернуло на Землю шматок астероїда Бенну: чому це важливо

Читати на RU

24 вересня американське космічне агентство NASA успішно посадило капсулу зі зразком астероїда Бенну, в рамках місії OSIRIS-REx. AIN.UA розповідає, що це за місія і чому вона важлива для вивчення Сонячної системи та глибокого космосу.

Що це за місія

Космічний апарат OSIRIS-Rex (назва розшифровується як Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer) запустили у політ до астероїда Бенну ще 2016 року. Бенну — це один із невеликої групи Аполлонів, астероїдів, чия орбіта перетинає земну в області афелію. Його назвали на честь Бенну, давньоєгипетського міфологічного божественного птаха, а космічний апарат, який до нього направили — на честь Осіріса.

Як міг виглядати процес видобутку зразку астероїда: на зображення космічний апарат OSIRIS-REx намагається добути взірець за допомогою «роборуки» Touch-And-Go, тут і надалі — зображення NASA

Метою апарату було дістатись до астероїда і кілька років його досліджувати, вимірювати температуру, проводити 3D-сканування поверхні, а також визначити, які шматки астероїда (каміння та пил) можна буде повернути на Землю.

Тож 24 вересня 2023 року парашут із капсулою, де знаходяться зразки ґрунту астероїда, успішно приземлився у пустелі Юта.

Капсула зі зразком Бенну, що успішно приземлилась у пустелі

Щоб дістатися до Землі 250-грамовий взірець ґрунту мав подолати відстань у 102 000 кілометри (десь одна третя відстані від Землі до Місяця). Зараз зразок ґрунту астероїда доправляють до лабораторії космічного центру NASA Johnson Space Center, де його вивчатимуть. Перші попередні результати в агентстві планують оголосити уже 11 жовтня 2023 року. Доступ до зразку обіцяють надавати ученим зі всього світу.

Чому вона важлива

Зразок Бенну — не перший шматок астероїда, доправлений на Землю людьми (наприклад, можна згадати японську місію «Хаябуса» та «Хаябуса-2»). Але кожна така місія важлива.

По-перше, зразки ґрунту з астероїду дадуть вченим з усього світу краще розуміти, як формуються планети, а також як на них може формуватись органічна матерія та вода (що на Землі дало поштовх для виникнення життя).

Також, як відзначає голова агентства Білл Нельсон, це допомагає вивчати потенційні ризики для Землі: «Це дозволить нам поглибити знання про те, як виникла та сформувалась Сонячна система. Не кажучи вже про те, що Бенну — потенційно небезпечний астероїд, і те, що ми вивчимо у його зразках, дасть нам змогу краще розуміти ті типи астероїдів, що можуть прямувати у нашому напрямку».

А один із найбільш футуристичних наслідків: вивчення зразків астероїдів може допомогти у майбутньому видобувати з них цінні речовини, корисні людству. Адже у Сонячній системі їх багато: астероїдний пояс між Марсом та Юпітером, пояс Койпера, астероїди поруч із Землею. Астероїди можуть слугувати джерелом багатьох ресурсів: льоду, металів, але поки що ідею «ловити» астероїди та видобувати з них щось корисне реалізовували лише у науковій фантастиці.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук