У Twitter Маска — найбільша з усіх соцмереж частка дезинформації. Зокрема, російської

Читати на RU

Коли Ілон Маска купував Twitter (зараз X), обіцяв захищати там свободу слова. На практиці ж він перетворив соцмережу на найбільший майданчик із поширення дезінформації, як свідчить дослідження стартапу TrustLab, проведеного на замовлення Європейського Союзу. Про це повідомляє BBC та інші медіа.

Зображення Depositphotos
  • Автори дослідження проаналізували більше 6000 унікальних постів у соцмережах Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, X та YouTube. Контент аналізували у трьох країнах, які найбільше ризикують зіштовхнутися із дезінформацією: Іспанії, Польщі та Словаччині — через вибори та/або близькість до війни в Україні.
  • Twitter визнали платформою із найбільшою часткою доступної дезінформації (discoverability of disinformation), яка до того ж ще й має дуже гарні показники залучення аудиторії. Під discoverability у даному дослідження мають на увазі частку дезінформації, яку отримує користувач, намагаючись знайти контент по певних ключових словах. В YouTube, наприклад, ця частка — найнижча з усіх платформ.
Графік із дослідження TrustLab
  • За даними дослідження виявилось, що Словаччина більше вразлива до великих кампаній з дезінформації, зокрема, до російських наративів про гарне комуністичне минуле та критики НАТО та ЄС.
  • У зв’язку із цим дослідженням чеська єврокомісар з питань цінностей та прозорості Вєра Юрова зазначає, що росія веде війну ідей, щоб забруднити європейський інформаційний простір напівправдами, і створити неправдиве враження того, що демократія — не краща за автократію. росія витрачає це мільйони євро, щоб маніпулювати європейцями, і великі соціальні мережі мають зважати на цей ризик, як вважає вона.
  • Цікаво, що Twitter 2018 року підписував добровільний кодекс боротьби з дезінформацією у ЄС, але з тих пір вийшов із цього договору. Але компанія підпадає під дію Digital Services Act (DSA), який також передбачає боротьбу із дезінформацією. Тож, за словами Юрової, Маску доведеться дотримуватися правил.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук