Французька Mistral AI випустила свою першу безкоштовну велику мовну модель

Французький стартап зі штучного інтелекту Mistral, який у червні залучив величезний початковий раунд у розмірі $113 млн, оприлюднив свою першу велику мовну модель. Як повідомляє TechCrunch, мовну модель Mistral 7B безкоштовно доступна для використання, а завантажити її можна цілком офіційно навіть через 13,4-гігабайтний торрент.

Про мовну модель Mistral 7B

  • Французький стартап зі штучного інтелекту Mistral оприлюднив свою першу модель, яка, за його словами, перевершує інші моделі такого розміру. Крім того, її, на відміну від конкурентів, можна використовувати абсолютно безкоштовно і без обмежень.
  • Модель Mistral 7B сьогодні доступна для завантаження різними способами, включаючи 13,4-гігабайтний торрент (з кількома сотнями сідерів). Компанія також запустила репозиторій GitHub і канал Discord для співпраці та усунення несправностей.
  • Найважливіше те, що модель була випущена за ліцензією Apache 2.0 , високодозвільною схемою, яка не має жодних обмежень щодо використання чи відтворення, окрім зазначення авторства.
  • Це означає, що модель може використовуватися аматорами, багатомільярдними корпораціями чи Пентагоном, якщо у них є система, здатна локально запустити LLM, або вони готові платити за необхідні хмарні ресурси.
  • Mistral 7B є подальшим удосконаленням «маленьких» великих мовних моделей, таких як Llama 2, що пропонує подібні можливості за значно меншого навантаження на обладнання. Основні моделі, такі як GPT-4, можуть зробити набагато більше, але вони набагато дорожчі та складніші в експлуатації, що призводить до того, що вони доступні лише через API або віддалений доступ.

Про компанію Mistral AI

  • Як повідомляв AIN.UA, Mistral AI заснували Артур Менш (СЕО), який раніше працював в гуглівській компанії штучного інтелекту DeepMind, Тімоті Лакруа та Гійом Лампл, які займалися розвитком АІ у паризькому Meta.
  • Стартап займається розробкою та навчанням мовних моделей штучного інтелекту. Він має амбітні плани — скласти конкуренцію OpenAI та на початку 2024 року запустити велику мовну модель генеративного АІ по аналогії з ChatGPT.
  • В червні Mistral AI залучив $113 млн. У раунді взяли участь інвестори з усього світу: американський фонд Lightspeed Venture Partners, французький Motier Ventures, німецький Headline, італійський Exor Ventures, бельгійський Sofina, британські First Minute Capital та LocalGlobe серед інших.
  • Частками Mistral AI також володіють французький інвестиційний банк Bpifrance та екс-СЕО Google Ерік Шмідт. Він, як стало раніше відомо AIN.UA, також інвестував в український MilitaryTech-акселератор D3.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук