Оголошено лауреатів Нобелівської премії з хімії. Серед них — росіянин

Нобелівський комітет оголосив лауреатів з хімії. Цього року ними стали американці Мунгі Бавенді з Массачусетського технологічного інституту та Луїс Брус із Колумбійського університету, а також росіянин Олексій Єкімов з Nanocrystals Technology Inc.

Премію присудили за відкриття та розробку квантових точок — настільки дрібних наночастинок, що їх розмір визначає їхні властивості. Ці найменші компоненти нанотехнологій серед іншого тепер функціонують в телевізорах та світлодіодах, а також допомагають в медицині (наприклад, можуть підсвітити пухлинні тканини для хірурга).

Серед лауреатів найбільше уваги викликав Єкімов. Це росіянин, який з 1999 року живе та працює в США. Як повідомляє ІТС, свій вклад в створення квантових точок він зробив ще в часи СРСР, в інституті оптики імені Вавілова в тодішньому Ленінграді, на початку 1980-х. Він створив залежні від розміру квантові ефекти в кольоровому склі і продемонстрував, що розмір частинок впливає на колір скла за допомогою квантових ефектів.

Луїс Брус став першим у світі вченим, який довів квантові ефекти, залежні від розміру, у частинках, що вільно плавають у рідині. А Мунгі Бавенді здійснив революцію в хімічному виробництві квантових точок, отримавши у 1993 році майже ідеальні частинки. Така висока якість була необхідна для їхнього застосування в техніці.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук