Мінцифри представила дорожню карту регулювання ШІ в Україні

Читати на RU

В Міністерстві цифрової трансформації розробили дорожню карту регулювання штучного інтелекту в Україні. Як пояснив очільник відомства Михайло Федоров, йдеться про кроки, які дадуть змогу українським компаніям у сфері ШІ конкурувати з європейськими, залучати інвестиції та забезпечити безпечне цифрове середовище для людини.

«Штучний інтелект — невідворотний тренд. Тому Україні потрібні чіткі правила, щоб розвивати бізнес та захистити права людини у взаємодії зі ШІ», – підкреслив Федоров.

Реалізація передбачає два етапи.

  • Перший (позазаконодавчий) має на меті надати бізнесу інструменти для підготовки до майбутнього регулювання ШІ. Від оцінки впливу технології на права людини — до підписання добровільних кодексів поведінки. Федоров також анонсував рекомендації та Білу книгу для відповідей на запитання про те, що робити просто зараз і на що очікувати в майбутньому.
  • Другий етап — ухвалення закону, аналогічного до європейського AI Аct. Це дасть змогу створити ідентичні правові режими з ЄС у сфері ШІ, спростити співпрацю з європейськими партнерами та залучити інвестиції.

Підготовка законопроєкту планується в 2024 році, а завершити реалізацію можуть до 2027. Між тим, розгортання позазаконодавчих ініціатив (описані в рамках першого етапу), згідно з очікуваннями в Мінцифри, триватимуть до 2025 року.

Чому це цікаво

Як зазначається в дорожній карті, Мінцифри ставить на меті не зарегулювати сферу ШІ в Україні, а створити конкурентне середовище, в якому будуть захищені інтереси українського бізнесу. Перш, ніж вводити юридично-обовʼязкове регулювання, бізнесу обіцяють надати інструменти як для підготовки до майбутнього українського закону, так і для виходу на ринок ЄС.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук