NVIDIA скасувала AI Summit, Intel, можливо, скасує будівництво за $25 млрд. Наслідки війни в Ізраїлі для tech-індустрії

В суботу, 7 жовтня, підтримуване Іраном бойове угруповання ХАМАС напало на Ізраїль, прорвавши його кордон із Сектором Газа та захопивши низку містечок та військових об’єктів.

З міркувань безпеки NVIDIA вже скасовувала AI Summit, який мав пройти в країні, під загрозою також декілька великих інвестиційних проектів.

В цьому матеріалі редакція AIN.UA розповідає, як Ізраїль роками розбудовував свою tech-індустрію в умовах постійної військової загрози, які ця галузь отримала наслідки війни, та що зміниться на світовому високотехнологічному рику через атаку ХАМАС.

Tech-індустрія Ізраїля до 7 жовтня

У 2021 році в Ізраїлі з’явилось 39 нових стартапів-єдинорогів, що довело їх загальну кількість до 79 (з загальною капіталізацією понад $228 млрд). При цьому, загальна кількість стартапів в країні перевалила за позначку в 6000.

Станом на літо 2023 року, Управління інновацій Ізраїлю звітувало, що індустрія високих технологій є сектором економіки Ізраїлю, який найшвидше розвивається, має найвищу продуктивність і найбільший внесок в економіку.

Близько 14% ізраїльських громадян (або близько 1 260 000 людей) працювали на різних посадах (нетехнічних в тому числі) у сфері високих технологій. У цьому секторі спостерігався найвищий темп зростання кількості працівників і найшвидше зростання заробітної плати. Найбільша частка експорту з Ізраїлю також припадала на сектор високих технологій, що приносило країні $71 млрд і складало 48,3% від загального експорту.

З 2013 до початку 2023 року інвестиції в ізраїльські стартапи зросли у понад п’ять разів, загалом за ці роки було зібрано близько $95 млрд. При цьому країну постійно згадували як приклад успішної розбудови tech-індустрії за умов постійної військової загрози.

Причинами такого вектора розвитку стали складні географічні умови Ізраїлю (майже половину країни займає пустеля, що не дає розвинутися потужній агропромисловості) та відсутність корисних копалин. Розвитку, звісно, допомогла дерегуляція ринку, відсутність корупції, західні інвестиції та потужна армія, яка захищає Ізраїль від багатьох ворогів.

Атака ХАМАС, ракетні удари, мобілізація

В суботу, 7 жовтня, підтримуване Іраном бойове угруповання ХАМАС напало на Ізраїль, прорвавши його кордон із Сектором Газа та захопивши низку містечок та військових об’єктів.

Як пише The New York Times, на відміну від серії зіткнень з палестинськими силами в Газі за останні три роки, це повномасштабна війна, організована ХАМАС та його союзниками, з ракетними обстрілами та вторгненнями у власне Ізраїль, де безліч військових та цивільних було вбито або взятого в полон.

Ізраїлю, чию розвідку також вважали однією з кращих у світі, тепер доведеться зіткнутися з результатами того, що співробітник Фонду Карнегі Аарон Девід Міллер назвав «надмірною самовпевненістю, самовдоволенням і небажанням уявити, що ХАМАС може здійснити таку транскордонну атаку».

Як повідомляє Fox News, Ізраїль мобілізував 300 000 резервістів для відповіді на терористичну атаку і вторгнення ХАМАС. Оскільки в країні діє обов’язкова військова служба для всіх громадян (як чоловіків, так і жінок), в деяких компаніях частка мобілізованих сягає 30%.

Наслідки для технологічного ринку країни та світу

Nvidia вже скасувала свою конференцію зі штучного інтелекту в Тель-Авіві, куди мало приїхати понад 2500 розробників, дослідників і технічних спеціалістів. Звісно, причиною скасування стала неможливість організувати безпеку заходу — в країні фактично йде повномасштабна війна і відбуваються постійні ракетні обстріли.

Крім того, буквально в червні 2023 року Intel у рамках диверсифікації своїх виробничих операцій за межами Азії, оголосила про плани побудувати новий завод в Ізраїлі. Вартість угоди, за словами прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, мала скласти $25 млрд. Найімовірніше, цей проект також заморозять до кінця активних бойових дій, хоча про це ще не було офіційно оголошено.

Крім того, що Ізраїль ще до побудови нового заводу був одним із чотирьох основних постачальників Intel, в країні постраждали також і локальні проекти. Сотням ізраїльських проектів (наприклад Checkmarx, CyberArk, HoneyBook, Taboola, WalkMe), якими користуються мільйони людей, зараз доведеться перебудовувати свою роботу через війну та мобілізацію.

Ймовірно, наслідки цієї війни відчує вся світова tech-індустрія. З мінімального — зменшення інвестицій в ризиковані регіони, оскільки навіть Ізраїль, що вважався безпечним, фактично має проблеми як інвестиційний проект через безпекові фактори.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук