Google заміняє звичні паролі на «ключі доступу» для всіх користувачів

Читати на RU

Google оголосив, що ключі доступу, які компанія ще з травня 2023 року позиціонує як «початок кінця» для звичних паролів, стають методом входу за замовчуванням для всіх користувачів. Як повідомляє TechCrunch, ключі доступу мають замінити не лише традиційні паролі, а й інші системи входу, наприклад двофакторну автентифікацію або перевірку входу через SMS.

Що таке ключі доступу?

Ключі доступу — це стійка до фішингу альтернатива паролям, яка дозволяє користувачам входити в облікові записи за допомогою біометричних даних або PIN-кодів, які вони використовують для розблокування своїх пристроїв, або за допомогою фізичного ключа безпеки.

Це позбавляє користувачів від необхідності покладатися на традиційну комбінацію логіну та пароля, яка залишається чутливою до фішингу, атак з підміною облікових даних, зловмисного програмного забезпечення або може просто забута.

Хоча технології типу багатофакторної автентифікації дають додатковий рівень безпеки обліковим записам, захищеним паролем, вони не позбавлені недоліків. Наприклад, коди автентифікації, надіслані через текстові повідомлення, можуть бути перехоплені зловмисниками, а менеджери паролів можуть бути (і часто бувають) зламані.

Ключі доступу складаються з двох частин: одна частина залишається на сервері програми або сайту, а інша зберігається на вашому пристрої, що дозволяє вам довести, що ви є законним власником облікового запису. Це також робить майже неможливим віддалений доступ хакерів до вашого облікового запису, враховуючи, що навіть у разі зламу сервера їм потрібен буде фізичний доступ до пристрою користувача.

Що зміниться для користувачів?

Google стала першою компанією, що почала масово запроваджувати ключі доступу. Технологічний гігант вперше пообіцяв підтримувати цю технологію у травні 2022 року, оголосивши про підтримку ключів доступу в Android і Chrome. У травні 2023 Google оголосив, що підтримка безпарольних технологій поширюється для власників облікових записів Google у всьому світі.

Тепер компанія зробила ще один крок до повної відмови від комбінації логіну та пароля, оголосивши, що вона робить ключі доступу методом автентифікації за замовчуванням для всіх власників облікових записів Google.

«Це означає, що наступного разу, коли ви входите у свій обліковий запис Google, ви почнете бачити підказки щодо створення та використання ключів доступу, які спростять ваш майбутній вхід у свій акаунт», — сказали менеджери з продуктів Google Бранд Крістіан і Карра Срірам.

Чому це цікаво?

Google каже, що заохочує всіх користувачів почати використовувати ключі доступу як основний спосіб входу. В компанії зазначають, що 64% користувачів, які вже спробували нову технологію, вважають ключі доступу легшими у використанні порівняно з традиційними методами, такими як паролі та двоетапна перевірка.

Технологічні видання, наприклад TechCrunch, також почали радити всім поступово переходити саме на ключі доступу. Тож, ймовірно, цей перехід все одно рано чи пізно станеться і нам можна буде забити свої паролі та логіни.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук