Web Summit — у центрі скандалу через твіти засновника про Палестину

Web Summit — це одна із найбільш відомих міжнародних хайтек-конференцій. Цього року основний івент має відбутися у Лісабоні в листопаді. Але через позицію засновника по арабо-ізраїльській війні вона опинилася в центрі скандалу. Про це повідомляє TechCrunch та інші медіа. AIN.UA розповідає про основні причини цього конфлікту.

  • Web Summit має пройти у Лісабоні 13-16 листопада 2023 року. Це — центральна подія для інвесторів та стартапів, очікується, що кількість учасників цього року може сягати 70 000 людей. Але зараз одна із найвідоміших підприємницьких конференцій року — у центрі репутаційного скандалу через висловлювання її засновника Педді Косгрейва про війну в Ізраїлі після нападу бойовиків ХАМАС.
  • Після атаки на ізраїльську територію, вбивства цивільних та взяття заручників, Косгрейв опублікував у Twitter (тепер X) пост, який натякає на підтримку Палестини у цій війні. Там наводяться цифри загиблих з обох боків за останні роки (але без урахування останньої атаки ХАМАС), без засудження атаки або ж слів на підтримку постраждалим ізраїльським цивільним.
  • Він також назвав дії ізраїльського уряду «воєнними злочинами». Щоправда, після негативної реакції на свої пости 15 жовтня 2023 року опублікував і твіт із засудженням дій ХАМАС (в якому знову звинуватив Ізраїль у порушенні міжнародного права).
  • Багато інвесторів та підприємців з Ізраїлю, США та інших країн обурилися цим постом. «Ми в Ізраїлі зараз перейшли до стадії гніву, після тижня шоку. У нас немає часу на те, щоб розбиратися із кимось, хто навіть віддалено натякає, що Ізраїль має просто перечекати, а не зупинити ХАМАС», — так цю публікацію прокоментувало TechCrunch одне із джерел.
  • Виглядає так, що скандал виходить за межі обурених коментарів на Twitter. Деякі спікери скасовують свої виступи, а великі венчурні фонди — свою участь. Гаррі Тан з Y Combinator, партнер Sequoia Capital Раві Гупта уже оголосили, що не приїдуть. Серед тих, хто скасував виступи: Орі Гошен, співзасновник AI21, ізраїльського конкурента OpenAI та Кіт Пейріс, співзасновник AI-стартапу Tome.
  • Загалом, десятки компаній скасовують участь або засуджують позицію Косгрейва. Є навіть онлайн-список тих, хто прийняв таке рішення, поки в Twitter віруситься хештег #CancelWebSummit.
  • Посольство Ізраїлю в Лісабоні попередило уряд міста, що Ізраїль не братиме участь у конференції.
  • Навіть висувають припущення, що Косгрейв підтримав ХАМАС не через власні переконання, а через партнерство із урядом Катару і заплановану там конференцію у лютому 2024 року. За даними Reuters, уряд Катару є одним із спонсорів ХАМАС.
  • Хотілося би, щоб міжнародна підприємницька спільнота так само жорстко реагувала і на злочини росії, чия армія продовжує вчиняти воєнні злочини на території України, катуючи та вбиваючи цивільних та беручи заручників.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук