Бронювання через «Дію» хочуть запустити до кінця 2023 року. Які з цим проблеми?

Читати на RU

В Україні зараз діє процес бронювання співробітників від мобілізації для компаній, важливих для економіки. Але він — не надто ефективний, про що кажуть, зокрема, IT-компанії та профільні асоціації. До кінця 2023 року Міністерство економіки України планує запустити онлайн-бронювання «єБронювання» через «Дію», повідомляє Forbes.

У чому проблеми з бронюванням

За даними AIN.UA, в індустрії, де задіяно близько 250 000 людей (до повномасштабного вторгнення ця кількість складала 300 000, але близько 50 000 виїхало), заброньовано станом на вересень 2023 року близько 1%. І бронювання в IT-компаніях йде повільно.

Схема бронювання спеціалістів, яка діє зараз, є нерелевантною, зазначала в інтерв’ю AIN.UA нова очільниця асоціації IT Ukraine Марія Шевчук. «Ми намагаємось донести, як би це могло працювати для індустрії. Все відбувається повільно, але це складне політичне рішення, задіяно багато сторін», — пояснювала вона.

За даними Харківського ІТ Кластера, бронювання сповільнено через низку причин: «Компаніям дозволили забронювати 50% людей. Але для того, щоб забронювати, наприклад, пʼять людей із команди, треба показати десять людей. І ці інші пʼятеро теоретично можуть бути мобілізованими згодом», — вказує Ольга Шаповал, директорка кластеру. Як наслідок, компанії не хочуть «світити» своїх фахівців, адже для IT-індустрії саме люди є ключовим елементом бізнесу. Також поки що немає механізмів для бронювання ФОПів та гіг-контракторів.

Є проблема із документами: щоб оновити дані про військовозобов’язаного для списків на бронювання, які подає компанія — часто потрібно піти до ТЦК. Але існує ризик, що після цього співробітник уже не вернеться на роботу.

Як працюватиме «єБронювання»

Мінекономіки та Міністерство цифрової трансформації анонсували механізм онлайн-бронювання ще у липні 2023 року.

«Міністерство економіки налаштоване на запуск «єБронювання» до кінця 2023 року», – повідомили виданню Forbes у пресслужбі міністерства. Цей процес іде повільно, але рухається. Його технічний бік забезпечує Мінцифри. Такий механізм дозволить пришвидшити погодження списків на бронювання та видачі рішення, але спочатку треба завершити регуляторну частину, якою займається Мінекономіки. Постанову Кабміну, яка регулюватиме «єБронювання», мають погодити із Пенсійним фондом, податковою, органами центральної влади.

Проект цього документу вже існує.

  • Згідно з ним, доступ до «єБронювання» працюватиме через «Дію».
  • Через «єБронювання» керівники компаній зможуть дізнатися, скільки військовозобовʼязаних працівників вони зможуть забронювати.
  • За даними конкретного працівника в цьому сервісі можна буде дізнатися, чи підпадає він під бронювання.
  • Якщо це так, то спеціаліст отримує відстрочку від військової служби на півроку.
  • Якщо потрібно уточнювати його дані, можна буде оформити відстрочку на місяць: щоб спеціаліст звернувся до ТЦК та оновив свої дані.
  • Заброньовані в такий спосіб отримуватимуть не паперовий витяг із наказу Мінекономіки, а витяг із реєстру заброньованих військовозобов’язаних, з QR-кодом (за його допомогою можна буде перетинати кордон).

Але, на думку певних представників ринку, «єБронювання» може спростити, але не прибрати проблеми із процесом. Наприклад, лишається процедура актуалізації даних: є ризик, що співробітник, який піде уточнювати їх до ТЦК, опиниться у ЗСУ раніше, ніж отримає витяг про бронювання, вважає CEO GigaCloud Ukraine Володимир Бєлов, якого цитує видання.

Також лишається проблема з тим, що забронювати можна лише тих працівників, які оформлені у штат (а не працюють на ФОПах або гіг-контрактах).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук