Google платить Apple $18 млрд щорічно, щоб лишатись дефолтним пошуком на її пристроях

Щороку компанія Google платить Apple мільярди доларів, щоб її сервіс лишався пошуком за замовчуванням на смартфонах, планшетах та комп’ютерах компанії. Про це повідомляє The Verge.

  • Раніше такі цифри публічно не озвучувалися, але зараз, завдяки судовому процесу US v. Google певні показники стають відомими. Імовірно, Google заплатила Apple $18 млрд на рік у 2021 році саме з такою метою. Раніше медіа робили припущення про те, що ця сума може складати від $10 млрд до $20 млрд.
  • Ці виплати не лише забезпечують сервісам Google унікальну позицію у девайсах Apple, вони також історично утримували останню від того, щоб будувати власний пошуковий рушій. За даними Джона Джаннандреа, колишнього менеджера Google, який зараз працює над ШІ-сервісами в Apple, компанія розглядала різні варіанти: від купівлі Bing до побудови власного сервісу. Але через побоювання конкуренції з Google не наважилась на це.
  • За свідченнями у суді CEO Microsoft Сатьї Наделли, ще однією причиною для такої угоди є те, що Google в разі відмови могла би спричинити проблеми для Apple. Наприклад, використовувала би свої дуже популярні додатки типу Gmail, Maps та YouTube, щоб рекламувати Chrome, відбираючи користувачів у Safari. У такому світлі угода між компаніями видається не лише вигідною, але й чимось на кшталт договору про перемир’я.
  • У суді подібну угоду можуть розглядати як порушення антимонопольного законодавства. Адже рішення Apple по дефолтним сервісам на своїх пристроях можуть вивести будь-який продукт в лідери ринку. Наделла навіть зізнавався, що готовий був платити по $15 млрд на рік, якби Apple погодилась надати це місце Bing.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук