11 млрд грн нових депозитів. Націоналізований «Сенс Банк» відзвітував про 100 перших днів роботи

Читати на RU

Керівництво націоналізованого «Сенс Банку» (колишній «Альфа-Банк Україна») звітує про перші 100 днів роботи банку як державного. За офіційними даними, банк є прибутковим та ліквідним: на 1 жовтня 2023 року прибуток склав 5,6 млрд грн. Про це AIN.UA повідомили у пресслужбі банку.

  • За цей період банк продемонстрував такі результати роботи: показник адекватності основного капіталу (Н3) становив 16,77 % при нормативі НБУ 7%, а норматив адекватності регулятивного капіталу (Н2) — 16,82 % при нормативі 10%.
  • Прибуток банку на 1 жовтня 2023 року склав 5,626 млрд грн.
  • У вересні рейтингове агентство «Експерт-Рейтинг» підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг банку на рівні uaAAА.
  • З моменту націоналізації клієнти відкрили строкових депозитів на 11 млрд грн, це — приблизно 100 000 вкладів.
  • Що ж до корпоративних клієнтів: 80% роздрібних клієнтів за цей час повторно розмістили свої заощадження на депозитних рахунках банку. Приріст пасивів МСБ склав 29%, а портфель корпоративного бізнесу збільшився на 95%.
  • Також банк повернувся до активного кредитування підприємств, зокрема, відновив участь у програмі підтримки мікро- та малого підприємництва в Україні «Доступні кредити 5-7-9». Зараз у банку розглядають понад 160 кредитних заявок від чинних та потенційних клієнтів на загальну суму понад 18 млрд грн.

Чому це важливо

З 1 грудня 2022 року один із найбільших українських банків «Альфа-Банк Україна» офіційно поміняв бренд на «Cенс Банк». У липні 2023 року НБУ вивів банк із ринку, щоб провести націоналізацію.

Це було пов’язано із тим, що на той момент власниками прямої істотної участі в банку були ABH Ukraine Limited (Кіпр) та ABH Holdings S.A. (Люксембург). Цими активами володіли громадянин росії та Ізраїлю Міхаіл Фрідман, громадянин росії та Латвії Пьотр Авен, та росіянин Андрєй Косогов.

Через зв’язок Фрідмана та Авена з режимом країни-агресора до них застосували санкції в Європейському Союзі, Великій Британії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, які передбачають блокування активів.

Україна також застосувала санкції проти власників банку. Відповідно до указів президента України від 19 жовтня 2022 року № 726/2022 та № 727/2022 вони підлягали під блокування активів.

У липні 2023 року банк перейшов до державної власності. Зараз керівництво звітує про перші 100 днів роботи банку як державного.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук