Бронювання гіг-спеціалістів і ФОП не буде. Міноборони і Генштаб — проти

ФОПи і гіг-контрактери зі сфери ІТ все ж не підлягатимуть бронюванню. Про це повідомляє DOU з посиланням на коментар Мінекономіки.

«Чинний закон передбачає, що бронюватися можуть лише підприємства, установи й організації. Законом не передбачено бронювання ФОП та гіг-контракторів. Наразі державними органами, галузевими об’єднаннями, представниками бізнесу не висловлено змістовних, збалансованих і узгоджених пропозицій щодо внесення змін до статей 23-25 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», – прокоментував заступник міністра економіки Ігор Фоменко.

Він також зазначив, що Міноборони та Генеральний штаб Збройних Сил України не підтримали пропозиції збільшити перелік можливих претендентів на бронювання.

«З метою правової оцінки можливості застосування норм цього закону до ФОП, Мінекономіки звернулося до Мін’юсту», — додав чиновник.

У проєктному офісі «Дія City» раніше повідомили DOU, що «законодавчих змін у цьому напрямі» поки що не планується і для гіг-контрактерів. Бронюванню підлягають лише спеціалісти у штаті, тобто офіційно оформлені згідно з КЗпП

За останніми даними від IT Ukraine Association, наразі в Україні 362 000 айтівців. Із них мобілізовані орієнтовно 5000 осіб, а заброньовані – 3500.

Чому це цікаво

Попри поступове поповнення «Дія City» новими резидентами і, відповідно, збільшення кількості гіг-контрактерів, переважна більшість ІТ-спеціалістів досі співпрацює з компаніями як ФОП. Ані перші, ані другі під бронювання не підпадають, що дуже турбує роботодавців. ІТ-компанії апелюють до чиновників тим, що саме технологічна сфера демонструє стійкість до економічної кризи в країні, спричиненої повномасштабною війною з рф, та заводить валюту в країну. Відсутність механізму бронювання ІТ-спеціалістів компанії вважають однією з причин, з яких сфера останнім часом демонструє негативну динаміку.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук