stereo – польський «брат» monobank, який досі не запустили. Нагадуємо історію проєкту

1

У січні 2023-го співзасновник monobank Олег Гороховський анонсував запуск польського необанку stereo by mono. Проєкт насамперед був розрахований на українську аудиторію в Польщі. 

Запуск планували на початок весни, проте кілька разів відкладали. Серед причин – проблеми з польським регулятором і відсутність необхідних дозволів на діяльність. Станом на зараз проєкт неактивний (попри те, що сайт з можливістю залишити заявку працює), а восени Гороховський натякнув, що запуск stereo може взагалі не відбутися. 

Головне:

  • Про плани виходу monobank на польський ринок стало відомо в листопаді 2022-го. Передзамовлення на stereo відкрили в січні 2023-го, а запустити мали вже в березні цього року.
  • Серед найбільших конкурентів проєкту на польському ринку – необанки Wise та Revolut. Також деякі польські банки спростили умови обслуговування українців після початку повномасштабного вторгнення.
  • Наприкінці весни 2023-го Гороховський повідомив, що випуск продукту відкладається на невизначений термін. Тоді, за його словами, на запуск stereo в Польщі чекали понад 230 000 клієнтів.
  • Проблеми з запуском stereo стосувалися польського регулятора KNF, який розцінював проєкт як вихід на польський ринок Universal Bank. У KNF мали претензії до позиціювання stereo як окремого банку.
    У mono розглядають можливість виходу на литовський ринок. З представниками українського необанку першим зв’язався литовський регулятор. Директор з розвитку бізнесу центробанку Литви Лукас Якубоніс пояснив: «Ми запропонували monobank свою юрисдикцію замість польської, оскільки можемо забезпечити швидший запуск, ніж у Польщі, при відповідності усім вимогам».
  • Офіційних коментарів щодо поточної діяльності stereo Гороховський не надав. Востаннє про проєкт він згадував у вересні, натякнувши про його закриття.

Анонс stereo

Під час Київського міжнародного економічного форуму в листопаді 2022-го власник «Універсал Банку» Сергій Тігіпко анонсував плани розширення та виходу monobank на польський ринок. Співзасновник проєкту monobank Олег Гороховський у коментарі Forbes сказав, що «поки що рано про це говорити».

У січні 2023 року Гороховський повідомив про відкриття попереднього замовлення на stereo – польський аналог українського monobank.

«Ми обрали Польщу саме тому, що туди виїхала найбільша кількість українців. За різними даним, зараз у Польщі перебуває близько 3 млн українців. Звісно, ми розраховуємо на те, що вони нас підтримають і стануть нашими першими клієнтами», – розповідав Гороховський в інтерв’ю для AIN.UA. 

У перший рік роботи stereo планували інвестувати €15 млн. Для виходу на точку беззбитковості бізнесу в Польщі проєкт мав сформувати кредитний портфель на $50 млн і залучити від 300 000 до 500 000 клієнтів.

За умови успішної роботи stereo розглядали варіанти аналогічних проєктів в інших країнах, де зараз проживає багато українців – Німеччині, Португалії та інших.  

Функції проєкту

stereo планувався як подібний до monobank продукт, проте з певними відмінностями. У ньому анонсували такі послуги:

  • перекази з Польщі в Україну;
  • зручні перекази між картками;
  • пряма оплата різних сервісів (мобільний, парковка тощо) у Польщі та в Україні.

Клієнтам обіцяли можливість дистанційної реєстрацію через «Дію» та цілодобову підтримку в месенджерах. Для реєстрації потрібен був PESEL – номер запису у польській системі реєстрації населення (аналог українського ІПН).

На відміну від monobank, у stereo відразу передбачили опцію платної підписки.

Порівняння базового пакету користувача і платної підписки. Скриншот сторінки stereo.io

«Ця підписка насамперед орієнтована на тих, хто хоче підтримати проєкт, а по-друге, там буде трошки більше можливостей для клієнтів», – пояснив Олег Гороховський в коментарі для AIN.UA.

Фізична картка для звичайних користувачів мала коштувати 25 злотих, для платних підписників – безоплатно. Серед переваг платної версії – доступний рахунок в євро та відсутність рекламних повідомлень. За підпискою анонсували й безплатні транскордонні платежі, які зазвичай коштують по 5 злотих (€1).

Зареєструватися на бетаверсію можна було на сайті stereo.io, який має три мовні версії – українську, польську та англійську. За перший день існування проєкт отримав понад 50 000 заявок. 

Співпраця з польськими установами

У Польщі банком-партнером проєкту стала Vodeno – «дочка» бельгійського банку Aion. З 2018 року банк належить американському фонду прямих інвестицій Warburg Pincus. Гороховський у коментарі для Forbes назвав його «одним із європейських лідерів з надання послуг за моделлю banking as a service».

Співпраця stereo з Vodeno не ідентична партнерству monobank та українського «Універсал Банку», за ліцензією якого працює monobank. Польський партнер українського проєкту надає послуги за моделлю Banking-as-a-Service. Модель працює таким чином, що компанія без банківської ліцензії, яка планує вийти на ринок, має можливість «орендувати» інфраструктуру банка-партнера.

«В Україні в нас інша модель, тому що «Універсал Банк», наш партнер тут, заробляє всі гроші і сплачує нам ліцензійні платежі за те, що ми розробили. А в Польщі геть інша модель. Там ліцензія інша, а ми сплачуємо їм за сервіс і будемо залишати собі усе, що заробили», – пояснив Гороховський в інтерв’ю Радіо NV.

Тоді ж він висловив сподівання, що «Універсал Банк» зможе отримати дозвіл на діяльність у Польщі. Це б дало змогу відкрити на території країни банківський філіал, і партнером stereo став би саме «Універсал», а не польський провайдер.

Офіційний реліз проєкту планували на перший квартал 2023-го. Анонсованого запуску до кінця березня не відбулося, хоча у квітні у своєму телеграм-каналі Гороховський показав фізичну картку stereo і пообіцяв реліз незабаром.

У травні проєкт вже мав сертифікацію Apple Pay, але випуск знов відклали на невизначений термін. Гороховський назвав причини «незалежними від нас обставинами» та повідомив – на запуск чекають більше ніж 230 000 клієнтів у Польщі. Станом на листопад 2023 року релізу проєкту так і не відбулося. 

Проблеми з польським регулятором

У січні 2023-го, після офіційного анонсу stereo на запуск проєкту відреагував польський орган фінансового нагляду KNF. 

Регулятор розцінив stereo як форму філії іноземного банку («Універсал»), який перебуває за межами Європейської економічної зони. 

«Створення філії іноземного банку на території Республіки Польща потребує отримання дозволу від Управління фінансового нагляду Польщі, виданого після виконання умов, визначених Законом про банки», – йшлося в заяві KNF.

Головний офіс польського регулятора KNF у Варшаві. Фото: Adrian Grycuk

У польському Законі про банки зазначається, що іноземні банки можуть засновувати дочірні акціонерні товариства на території Польщі, якщо матимуть дозвіл від Управління фінансового нагляду країни. Щоб отримати дозвіл, регулятор має комплексно оцінити засновника: зокрема його репутацію, бізнес-план та можливість стабільної роботи на місцевому  банківському ринку. 

Регулятор також зазначив, що управління фінансового нагляду Польщі не отримувало заявку на такий дозвіл для Universal Bank. У KNF наголосили, що очікують від реклами та комунікації «правильної ідентифікації суб’єкта, що надає послуги». 

Співрозмовники Forbes, дотичні до перемовин щодо stereo, повідомили – регулятору не сподобалося позиціювання stereo як окремого банку, хоча він таким ще не є. Питання були і до української компанії, яка оперуватиме stereo з українського боку. Один зі співрозмовників Forbes припустив – регулятор міг порадити Vodeno та Aion «зваженіше поставитися до цього партнерства».

Гороховський у коментарі Forbes пояснив, що засновники stereo не збиралися вводити клієнтів в оману, а аналізували попит на новий продукт. На його думку, польські банки можуть бути проти виходу stereo на місцевий ринок, і відповідь регулятора потенційно з цим пов’язана.

Конкуренція з місцевими банками

Конкурентами stereo Гороховський назвав насамперед необанки Wise та Revolut. 

У застосунку Revolut можна оформити віртуальну банківську картку та оплачувати нею товари та послуги з картки у валюті країни, де ви перебуваєте, знімати готівку, а також здійснювати миттєві перекази грошей між картками та перекази грошей за кордон.

Українцям в Польщі стали доступні картки Revolut з березня 2022 року, зі скасуванням вимоги про підтвердження права на проживання. Втім, влітку цього року нові клієнти-українці мають підтверджувати право на проживання в ЄС, щоб отримати картку. Ця вимога не розповсюджується на вже чинних українських клієнтів, яких понад 500 000 осіб.

Загалом з минулого року деякі польські банки спростили умови обслуговування для українців. Серед них – переможці рейтингу Golden Banker:

  • Getin Noble Bank (скасували плату за перекази в Україну);
  • ING Bank Śląski (доступні деякі основні безкоштовні банківські послуги);
  • Pekao SA (безоплатні перекази в Україну та з України, можна відкрити рахунок тільки з паспортом);
  • Alior Bank (безоплатні перекази в Україну, безкоштовні перекази в межах Польщі)
  • Millennium (скасували плату за перекази в Україну) та інші.

Спроби mono вийти на інші ринки

Крім Польщі, monobank вивчає можливість відкриття на литовському ринку. Про це у серпні 2023-го розповів співзасновник monobank Михайло Рогальський.

«У Європі є різні регулятори: є ті, які більш відкриті до нових технологій, до прикладу – Балтійські країни. Зараз лише ведуться розмови з литовським регулятором», – уточнив Рогальський під час Forbes Business Breakfast.

Раніше, у червні цього ж року, про потенційну співпрацю з Литвою писав і Гороховський. Він повідомив, що з ним зв’язався представник центробанку Lietuvos bankas з метою презентувати Литву як країну, де можна отримати банківську чи платіжну ліцензію.

Контакт з представником mono у коментарі Forbes підтвердив директор з розвитку бізнесу центробанку Литви Лукас Якубоніс: «Ми запропонували monobank свою юрисдикцію замість польської, оскільки можемо забезпечити швидший запуск, ніж у Польщі, при відповідності усім вимогам. А monobank оздоровить конкуренцію банківського сектору Литви».

У коментарях до допису Гороховський згадав про польський регулятор. З KNF, за його словами, не вдалося домовитися про жодну зустріч за рік, на відміну від литовського центробанку. 

У Литві проєкт mono має потужного потенційного конкурента Paysera. Литовська фінтек-компанія з 2004 року надає послуги електронних платежів в ЄС та Європейській економічній зоні: з рахунком Paysera IBAN кошти в Європі можна переказувати безкоштовно. Також у Paysera доступні безконтактні картки Visa, сумісні з Apple Pay і Google Pay. У 2021-му Нацбанк України включив литовську фінтех-компанію до реєстру платіжних систем.

Який статус у stereo зараз

Остання згадка stereo – вересневий допис про те, що stereo «вирушив за українським зерном». Офіційних коментарів щодо чергового відкладення запуску чи повного закриття проєкту співвласники monobank не оприлюднювали.

Наразі на сайті все ще є можливість залишити заявку на відкриття картки, хоча реєстрація може працювати з помилками:

Скриншот сторінки реєстрації stereo.io

Представники monobank у відповідь на запит редакції повідомили, що не надаватимуть коментарі стосовно проєкту.

Авторка: Анастасія Ампілогова

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук