Google запустив перший геотермальний проєкт для живлення своїх дата-центрів у Неваді

Google запустив перший у своєму роді геотермальний проєкт для живлення центрів обробки даних компанії у Неваді, США, чистою енергією. Про це пише The Verge. 

  • Над проєктом Google працює разом зі стартапом Fervo, який розробив нову технологію для використання геотермальної енергії. На відміну від традиційних геотермальних станцій, проєкт доволі невеликий і може генерувати 3,5 МВт (для порівняння, 1 МВт достатньо для задоволення попиту приблизно 750 будинків).
  • Геотермальний проєкт живитиме місцеву мережу, яка обслуговує два дата-центри Google за межами міст Лас-Вегас та Ріно в американському штаті Невада. 
Фото: Google
  • Робота над проєктом триває з 2021 року, коли Google оголосив про «першу в світі корпоративну угоду щодо розробки геотермального енергетичного проєкту нового покоління». 
  • Геотермальна енергія бере тепло із надр Землі, але станція компанії для цього використовує не гарячі джерела, а каміння. Для генерації енергії Fervo довелося пробурити дві горизонтальні свердловини, через які вона качає воду. Холодна вода проштовхується через тріщини в гарячому камінні, нагрівається та виробляє пару. Це система замкнутого циклу, тому вода використовується повторно — важлива особливість у схильному до посухи регіоні, як Невада.
  • Також Fervo встановив волоконно-оптичні кабелі всередині двох свердловин, щоб збирати в реальному часі дані про потік, температуру та продуктивність своєї геотермальної системи. 

«Цей проєкт для нас надперспективний, оскільки він використовує наявні технології, які використовувалися в нафтогазовому просторі. Саме тому ми відчули, що це має великий потенціал, і великий потенціал», – каже Майкл Террелл, старший директор з енергетики та клімату Google.

Проєкт з геотермальної енергії – частина плану, згідно з яким Google має до 2030 року працювати на електроенергії, яка не залишає вуглецевого сліду. На відміну від вітрових і сонячних електростанцій, які чутливі до погоди та часу доби, геотермальні проєкти можуть виробляти електроенергію на більш постійній основі. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук