84 гранти на суму $1,53 млн — результати роботи BRAVE1 у 2023 році

BRAVE1, платформа координації оборонних технологій, надала 84 гранти на оборонні технології на суму $1,53 млн. Платформа планує додатково профінансувати українські стартапи на суму понад $2 млн до кінця 2023 року. Бюджет на 2024 рік сягає понад $39 млн. Видання AIN.Capital поспілкувалося з Наталією Кушнерською, керівницею проєкту BRAVE1, про результати ініціативи.

Що таке BRAVE1

Кластер оборонних технологій BRAVE1 був запущений Урядом України понад сім місяців тому, 26 квітня 2023 року. Це платформа для співпраці оборонних компаній, держави та військових, а також інвесторів, волонтерських фондів, ЗМІ та всіх, хто допомагає наближати перемогу з допомогою технологій.

Загалом робота кластера зосереджена на таких проєктах:
  • Army of Robots — безпілотні роботизовані комплекси з повним спектром можливостей: бойові, камікадзе, логістика, розмінування тощо (понад 75 розробок безпілотних наземних апаратів на платформі BRAVE1; вже 25 українських роботів було випробувано на полігонах під дією РЕБ та показали дивовижні можливості).
  • Army of EW — рішення електронної боротьби для захисту та підтримки нашої армії на всіх рівнях (понад 39 розробок на платформі).
  • ШІ — картографування екосистеми, рішень і продуктів, визначення ключових напрямків впровадження (35 розробок на платформі).
  • Розмінування — збір ключових стейкхолдерів для військового та гуманітарного розмінування та представлення українських розробок у ніші (20 розробок на платформі).
  • UAV — виробники дронів, що розвиваються (у галузі працює понад 200 компаній, понад 60 компаній мають контракти з Міністерством оборони).
  • Відкриття інноваційної супермагістралі: наведення мостів і їх з’єднання (делегації НАТО, DIU, США, Чехії, Франції, Італії, заходи з пошуку партнерів, венчурні фірми тощо).

«Ми будуємо найдинамічніший у світі центр оборонних інновацій, Кремнієву долину для оборонних технологій, що включає принцип чотирьох «S»: Speed (швидкість), Simplicity (простота), Scale (масштаб), Synergy (синергія). Завдяки впровадженню євроатлантичних стандартів НАТО українські оборонні технологічні компанії стали частиною світового оборонного ринку. Наша стратегічна мета — мати принаймні 10 українських оборонних технологічних компаній, які стануть єдинорогами (оцінка в мільярдах). У найближчі роки ми станемо свідками появи потужних українських оборонних технологічних компаній з оцінкою в мільярди доларів. Зростання цього сектору відіграватиме вирішальну роль в українській оборонній політиці упродовж наступних десятиліть і залишатиметься головним національним пріоритетом»,

— розповіла Наталія Кушнерська, керівник проєкту BRAVE1.

BRAVE1 також спрямований на створення сильної спільноти зацікавлених сторін у сфері оборонних технологій, які отримають вигоду від обміну досвідом і можливостями.

Результати за сім місяців роботи

  • З моменту запуску платформи, BRAVE1 отримав понад 780 заявок від українських стартапів, близько 420 з них вже пройшли експертизу Генерального штабу ЗСУ.
  • Понад 365 розробок отримали BRV1 (середня та висока оцінка).
  • У 2023 році кластер надав 84 гранти на суму $1,53 млн. Для порівняння, у серпні цього року було профінансовано лише 15 стартапів, які отримали гранти на загальну суму 225 тисяч доларів.
  • Ще 49 рішень на суму $745 000 знаходяться на стадії підписання контрактів.
  • Крім того, перші 4 українські рішення з екосистеми BRAVE1 (зокрема «ШаБля» від Roboneers) отримали схвалення Міноборони на взяття до озброєння силами оборони.

На 2024 рік у державному бюджеті виділено близько $39 млн (1,5 млрд грн) на фінансування розробки BRAVE1. Також буде збільшено розмір грантів. Станом на кінець осені 2023 року сума середнього гранту становить приблизно $5 000 — $25 000, а у 2024 році вона сягатиме $50 000, $100 000 і $250 000.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук