Як нібито «патріотичний» сайт HDRezka пов’язаний із росією — дослідження «Ґрунт»

9 листопада Національна рада поповнила перелік медіасервісів держави-агресора. У перелік потрапило ще 16 російських сайтів. Серед очевидно російських ресурсів на кшталт «Триколор Кино и ТВ онлайн» та «Амедиатека» опинилася і нібито «патріотична» HDRezka, яка створює українську озвучку та посилає російську озвучку «услід за російським кораблем». У «Ґрунт» розповіли, як сервіс пов’язаний із росією.


«Що стосується HDRezka, то у їхньому випадку підставами (для заборони) стали: повна або переважна спрямованість сервісу на територію та аудиторію держави-агресора, використання як мови інтерфейсу за замовчуванням мови держави-агресора і, що важливо, поширення на території України фільмів, що заборонені законом України про кінематографію», — пояснив член Нацради Максим Онопрієнко.

  • Школа озвучки HDRezka розташована в москві, принаймні так було у 2020 році. Про це розповідається у відео на YouTube, опублікованому у 2020 році. Звідти можна дізнатися і район, де (на той момент) розташовувалася студія — околиці станції метро «Проспект Миру».
  • Згідно з даними компанії Group-IB, на які посилається «Ґрунт», власники HDRezka походять з України. У дослідженні про «злочинну фінансову мережу онлайн-піратів у країнах, що розвиваються» експерти описали діяльність Collaps — сервісу для доставляння відеоконтенту, пов’язаного з «Рєзкою».

«Collaps — один із найбільш популярних CDN. Ми вважаємо, що його організатори — з України. Вони також є творцями двох великих піратських стримінгових сервісів Baskino і HDRezka», — йдеться у звіті Group-IB.

  • Основна частка компанії зосереджена у рф і брендом володіють росіяни. Це підтвердив адміністратор української спільноти HDRezka у Telegram: «Основна доля компанії — рф, тільки вона затверджує чи можна окремо використовувати логотип і бренд тої чи іншої компанії».
Джерело: Ґрунт
  • За словами адміністратора української спільноти, українська команда відповідальна лише за переозвучку, у той час, як основна частина компанії базується в росії.
  • Основна аудиторія сайту — у росії. Це підтвердив адміністратор української спільноти після новини про заборону HDRezka Нацрадою.
Джерело: Ґрунт

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук