Огляд ноутбука ASUS Vivobook S15 OLED: сучасний дисплей, новий дизайн, автономність

Ноутбуки — це завжди баланс між продуктивністю, мобільністю, дизайном та технологіями. І далеко не завжди виробники вміють правильно цей баланс спіймати. Проте новий Vivobook S 15 OLED, можливо, зміг схопити все найкраще від кожного з елементів. 

Vivobook S 15 OLED — це тонкий та легкий 15-дюймовий ноутбук який вирізняється OLED дисплеєм з яскравістю в 600 nit, має на борту Intel Core i9 13900H, графіку Intel Arc, батарею на 70 Вт та вагу всього 1,7 кг. 

В цьому матеріалі ми зробимо огляд нового пристрою від ASUS та спробуємо зрозуміти, чи справді виробнику вдалось зробити ідеальний ноутбук для роботи, подорожей та повсякденного життя, поєднавши високу продуктивність з легкою вагою та стильним дизайном.  

Характеристики

МодельASUS Vivobook S15 OLED (K5504VN-L1026WS)
ДисплейOLED, 15,6», 16:9, 1920×1080, 60 Гц
ПроцесорIntel Core i9-13900H
Оперативна пам’ять16 ГБ LPDDR5
СховищеSSD 1 ТБ
ГрафікаIntel Arc A350M (4 ГБ)
ПортиHDMI 1.4, USB-A 3.2 Gen 1, USB-A 2.0, 3,5 мм комбінований роз’єм, Thunderbolt 4, DC 4,5 мм
Бездротові модуліWi-Fi 6E + Bluetooth 5.2
Камера2,1 МП, 1080p
Акумулятор та БЖ70 Вт·год, блок живлення 90 Вт
Розміри359,3×229,4×17,9 мм
Вага1,7 кг

Комплектація

Комплектація Vivobook S 15 OLED стандартна — в комплект входить власне сам ноутбук та його зарядний пристрій на 90 Ватт. З приємних бонусів хочеться виокремити лише коробку, одну з частин якої можна перетворити на зручну підставку. 

Дизайн

ASUS Vivobook S 15 OLED має підкреслено сучасний промисловий дизайн — повністю металеву верхню кришку з рельєфною плашкою з логотипом компанії та яскраві кольорові акценти на виступаючих гранях, як на промисловій техніці. 

В Україні пристрій доступний в чотирьох кольорах: Solar Blue, Midnight Black, Cool Silver та Cream White. На огляді в нас модель Solar Blue. Незалежно від кольору, всі модифікації мають акцентні смужки на клавіші Enter і помаранчеву клавішу ESC. 

З цікавих моментів — весь корпус пристрою, крім верхньої кришки, зроблений з пластику. Проте всі елементи ноутбука, до яких часто торкається користувач, вкрито протимікробною технологією ASUS Antimicrobial Guard, яка пригнічує розвиток бактерій більш ніж на 99%.

Роз’єми

Якщо коротко — на пристрої всього шість портів: один USB-A 3.2, один Thunderbolt 4 Type-C 3.2, один USB-A 2.0, HDMI, роз’єм mini Jack та (неочікувано) роз’єм для зарядки 4,5 мм. 

Наявність останнього дивує через наявність порту Type-C з підтримкою зарядки. Загалом один Thunderbolt 4 Type-C 3.2 міг би замінити собою всі доступні порти, оскільки він забезпечує одночасне виведення відеосигналу на зовнішні монітори формату 8K, передачу даних на швидкості до 40 Гбіт/с зарядку та підключення периферії. 

Наявність такого порту дозволяє перетворити ноутбук на робочу станцію. На робочому місці достатньо поставити докстанцію, до якої під’єднано Type-C зарядку, декілька моніторів, дротовий інтернет, клавіатура, мишка, навушники та зовнішні диски — і все це під’єднується до ноутбука одним єдиним дротом в порт Thunderbolt 4 Type-C.

І тому особливо дивно, що ASUS вирішили залишити окремий порт для зарядки. Хоче це навряд можна вважати недоліком, оскільки він саме додатковий — ноутбук може заряджатися як через Type-C, так і через звичайний роз’єм живлення.

Дисплей

Головною перевагою пристрою є 15,6-дюймовий OLED дисплей виробництва Samsung. В топовій комплектації він має розподільчу здатність 2880х1620 та частоту оновлення зображення 120 Гц, проте в нас на огляді трохи простіша версія з роздільчою здатністю Full HD, частотою 60 Гц і часом відгуку в 0,2 мс, який практично прибирає ореол за рухомими об’єктами. 

Дисплей має співвідношення сторін 16:9, широкі кути огляду та яскравість до 600 Ніт. Цього більш ніж достатньо для роботи навіть у дуже сонячний день, а найнижча яскравість дозволяє працювати в повній темряві без зайвого навантаження на очі. 

З цікавого — за регулювання яскравості та температури кольору в ASUS Vivobook S15 OLED відповідає автоматизовна система. Вона працює без зайвих ривків по яскравості, що дозволяє не помічати, що яскравість постійно підлаштовується під оточення, а просто працювати з пристроєм.

Крім того, дисплей може похвалитися колірним охопленням 100% DCI-P3. А вбудоване ПО ASUS Splendid дозволяє швидко та легко перемикатися між колірними гамами, що краще пасують до різних програм чи вподобань. Вибирати можна між насиченими оригінальними кольорами, sRGB для перегляду сайтів, DCI-P3 для фільмів та Display P3 для реалістичних кольорів.

Ну і загалом OLED-дисплеї випромінюють на 70% менше шкідливого синього світла, ніж РК-дисплеї, що робить користування пристроєм більш комфортними для очей. На підтвердження цього ноутбук отримав сертифікації TUV Rheinland Low Blue Light та SGS, що підтверджують його безпеку для зору.

Клавіатура

Клавіатура є однією з сильних сторін ASUS Vivobook S 15 OLED. Повнорозмірні клавіші розташовані з комфортним інтервалом, великий хід (1,4 мм) дає змогу друкувати, не докладаючи надмірних зусиль.

З цікавого — заглиблення на ковпачках клавіш сягають 0,2-мм і спроєктовані таким чином, щоб форма клавіш відповідала формі кінчиків пальців, що робить їх тактильно приємними. На кнопці включення встановлений досить швидкий датчик відбитка пальця, що спрощує вхід в систему, а сама кнопка знаходиться в поглибленні, щоб ненароком її не зачепити.

Крім того, ноутбук має покращену розкладку цифрового блоку, яка містить гарячі клавіші для калькулятора, функції CE та +/-, а також збільшений інтервал для більш інтуїтивного введення чисел.

Продуктивність

Vivobook S 15 OLED у максимальній конфігурації має процесор Intel Core i9 13-го покоління, з 14 ядрами та 20 потоками. У режимі продуктивності TDP (ліміт потужності процесора) із технологією Intel Turbo Boost досягає 45 Вт. 

Крім потужного процесора ноутбук комплектується специфічною відеокартою — Intel Arc A350M. Це ноутбучна відеокарта на архітектурі Xe HPG і техпроцесі 6 нм. Arc A350M має 4 Гб пам’яті GDDR6 на частоті 14 ГГц, що разом із 64-бітним інтерфейсом створює пропускну здатність 96.00 Гб

Процесор та відеокарта від Intel доповнюються швидким SSD об’ємом 1 ТБ, надшвидким Wi-Fi 6E та 16 LPDDR5 оперативної пам’яті. Проте це теорія. А на практиці ми отримуємо наступне:

  • Повсякденне використання — все чудово. Ноутбук працює практично в пасивному режимі, охолодження не шумить, а процесор використовує лише енергоефективні ядра. 
  • Робочі задачі ноутбука також даються легко. Якщо ми говоримо про обробку зображень, роботу з гігантськими Excel таблицями чи проєктування в AutoCAD — все літає. Потужності 14 ядерного i9 навіть з усіма ноутбучними обмеженнями вистачає з великим запасом. 
  • Ігри — це явно не його стихія. Ми протестували декілька ігор, в тому числі Hogwarts Legacy, Battlefield 2042, The Witcher 3: Wild Hunt, Counter-Strike 2. На жаль без проблем (фрізів, підвисань чи низької кількості кадрів) нам вдалось пограти лише в Counter-Strike 2. При цьому незалежно від гри шум охолодження завжди був на неприємно високому рівні. 

Автономність

Автономність ноутбука підтримується батареєю ємністю 70 Ватт. Виробником заявлено, що повної батареї вистачить на повноцінний день роботи в ноутбуці та перегляду контенту. 

На практиці це, звісно, залежить від умов використання. На простих задачах (робота в офісних програмах, перегляд відео) ноутбук тримається близько 10-12 годин. Якщо ж запускати важкі програми або ігри, то цей час можна ділити на п’ять. 

В ноутбуці є прискорена зарядка, яка дозволяє за 50 хвилин зарядити його до 60%, чого вже вистачить на середньостатистичний робочий день. Повна зарядка займає 130 хвилин.

Підсумки

У максимальній конфігурації ноутбук оснащений процесором Intel Core i9 13-го покоління, який робить виконання будь-яких робочих завдань, включно з потоковими трансляціями, редагуванням та проєктуванням надзвичайно простим та приємним. 

Крім того, Vivobook S 15 OLED має чудовий дисплей, за яким приємно працювати та просто хочеться дивитися розважальний контент. А ємність батареї та швидка зарядка роблять його справді надзвичайно мобільним. 

З мінусів — це хіба неможливість грати у сучасні вибагливі ігрові проєкти (проте ноутбук початково не позиціонується як ігровий, тож це цілком передбачувано) та відсутність Type-C зарядного пристрою в комплекті (хоча для когось, це, можливо буде перевагою, оскільки порт Thunderbolt 4 залишається вільним для іншої периферії).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук