Як подати КІК-повідомлення — покрокова інструкція

1 січня 2022 року в Україні набуло чинності законодавство про контрольовані іноземні компанії (КІК), однак воно було призупинено після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну – 7 березня. Вже з весни 2024 року КІК доведеться звітувати перед державою. Звіт до податкової можна подати до травня 2024 року, інакше – штраф 805 000 грн. Однак крім звіту також треба подавати повідомлення про КІК – за умови зміни частки у володінні компанії. 

Раніше ми публікували пояснення юристів для КІК серед ІТ-компаній. Тепер юрист Axon Partners Дмитро Кондратьєв склав для AIN.UA покрокову інструкцію про те, як подати КІК-повідомлення, і чому це необхідно зробити якомога швидше.

Дмитро Кондратьєв, фото надане автором

Коротко про КІК-повідомлення

Якщо упродовж 2022–2023 роках у вас з’явилась іноземна компанія, або змінилась чи втратилась частка в цій компанії, вам необхідно в межах 60 днів подати до податкової Повідомлення про контрольовані іноземні компанії (КІК). У випадку неповідомлення — передбачений штраф у розмірі 805 тисяч гривень.

Дехто плутає повідомлення та звіт за КІК. Це різні речі.

Звіт подаємо кожного року до 1 травня за минулий рік (у 2024 — за 2 попередні роки), у випадку коли контролер юридична особа, то до 1 березня. Повідомлення — кожного разу, як набувається, змінюється, втрачається фактичний контроль або частка у володінні такою компанією. Це означає, що якщо протягом року ваша частка змінилась 10 разів, ви маєте подати 10 повідомлень.

Що маємо на практиці

Для тих, не встиг подати такі повідомлення, податкова зробила роз’яснення, що штрафувати поки не будуть, мовляв, подавайте. Водночас норми закону щодо штрафів ніхто не скасовував.

Державна податкова служба України

Із чисельних вебінарів від податківців, останні дотримуються позиції: «подавайте ці повідомлення — ми вас не будемо штрафувати за несвоєчасне повідомлення, проте якщо не подали, а податківці це самі виявили під час перевірки, то буде штраф за неповідомлення».

Щоби пофіксити цю ситуацію зі штрафами та прибрати інші прогалини за КІК, мав бути ухвалений законопроєкт 8137. Він зменшує штрафи, тому багато хто планував почекати на нього, а вже потім — подавати Повідомлення. Проте цей план не спрацював. Наразі законопроєкт не ухвалений і перебуває на доопрацюванні. Крім того, законопроєкт додає окремий штраф за прострочення строку для подання повідомлення, який буде нараховуватися за кожен день прострочення.

Отже, всім, хто не встиг подати Повідомлення, рекомендуємо зробити це до 31 грудня 2023 року. Краще відправляти документ у робочі дні, адже на вихідних електронний кабінет платника може бути недоступний через технічне обслуговування чи з інших причин.

Для того, щоби полегшити процедуру подання цих повідомлень, ми підготували покрокові інструкції, як заповнити форму повідомлення про КІК в електронному кабінеті платника податків:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук