У ЗСУ створять окремий рід сил для безпілотників

Президент України Володимир Зеленський підписав указ №51/2024 «Про нарощування спроможностей сил оборони». Цим документом передбачається створення у структурі Збройних Сил України окремого роду сил для безпілотників.

Метою створення Сил безпілотних систем є нарощування спроможностей ЗСУ щодо використання безпілотних та роботизованих повітряних, морських та наземних систем та забезпечення готовності до застосування таких систем за призначенням.

Кабміну доручено разом з Генштабом опрацювати це питання, а потім внести відповідні пропозиції на розгляд Ради національної безпеки і оборони України.

Контекст

Президент України Володимир Зеленський наприкінці минулого року анонсував, що Україна виробить мільйон безпілотних літальних апаратів 2024 року.

Міністр стратегічної промисловості Олександр Камишін уточнив, що ця заява стосується лише FPV-дронів.

На засіданні ставки 2 лютого однією з головних тем обговорення стало, зокрема, виробництво дронів.

«Спланували додатковий бюджет саме на дрони та забезпечимо його виконання. Доповіді – віцепремʼєр-міністр Федоров та міністр оборони Умєров. Загалом на цей рік понад 90% дронів на фронті – це вітчизняне виробництво», – написав Зеленський у Telegram.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний написав статтю про зміни до підходів ведення війни, де зокрема зазначав, що безпілотні системи, поряд з іншими новітніми видами озброєнь, є чи не єдиним інструментом виходу з воєнних дій позиційної форми.

Окрім того, в Україні діє програма «Армія дронів», яка включає системну закупівлю безпілотників, їхній ремонт та оперативну заміну, а також курс навчання пілотів.

У 2023 році 58 українських виробників безпілотників отримали держконтракти. Загалом на ринку працює понад 200 українських компаній, які займаються БпЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук