58 виробників БпЛА отримали держконтракти у 2023 році – які технології в пріоритеті

У 2023 році 58 українських виробників безпілотників отримали держконтракти. Про це та найбільш пріоритетні технології у виробництві БпЛА розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За словами Федорова, упродовж 2023 року вдалося суттєво масштабувати українське виробництво дронів. 67 моделей отримали кодифікацію, 58 отримали держконтракт. Загалом на ринку працює понад 200 українських компаній, які займаються БпЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів.

Пріоритетними технологіями БпЛА для розвитку наразі є:

  • створення українського «Ланцету»;
  • AI для автоматичного захоплення цілей
  • керовані боєприпаси;
  • наведення на РЕБ та удару по них;
  • антидронові рішення тощо.

«У 2022 році ми фактично створили з нуля ринок дронів. Зараз у ньому сотні компаній. Це результат послідовної політики і відкриття ринку. Відкритий ринок змінює правила гри, і це наша свідома позиція, щоб дати можливості увійти на нього всім, а потім створити конкуренцію. На це й була ставка», — пише Михайло Федоров.

Раніше Федоров підтверджував можливості України виробити мільйон дронів у 2024 році, про що раніше заявив Володимир Зеленський. За його словами, це доволі реалістично, можливо навіть вдасться виробити більше дронів.

У листопаді 2023 року в Кабміні заявили, що Україна вийшла на серійне виробництво дронів-камікадзе, аналогів іранських «Шахедів». Водночас назва, модель дронів, їхній виробник і точна кількість дронів не зазначається. У тексті нижче AIN.UA розповів, що наразі відомо про виробництво українських аналогів «Шахедів».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук