Українські хакери «поклали» російський софт для дронів

1

Кіберфахівці Головного управління розвідки України за участі IT ARMY вивели з ладу російську програму керування дронами. Цей софт росіяни встановлюють для перепрошивки безпілотників марки DJI під потреби ведення бойових дій.

Завдяки йому ворожі оператори БПЛА могли налаштовувати пульти управління та створювати нові, захоплювати відео й передавати картинку на командний пункт, а також керувати дроном з комп’ютера, а не через пульт.

Атаковані українськими хакерами сервери відповідали за функціонування системи «свій-чужий». Тепер усе програмне забезпечення розпізнається як «чуже» і відмовляє росіянам у доступі. Без доступу до серверів, а отже й до системи, керування безпілотниками з пультів, ймовірно, неможливе.

Зараз противник намагається всіляко вирішити проблему, зокрема й шляхом переходу в ручний режим управління.

IT ARMY також зазначає, що це призведе до затримок з введенням в лад нових безпілотників DJI, що є дуже розповсюдженими на фронті.

«Це також могло вплинути на ефективність вже перепрошитих пультів, тож ефект був що треба. Супротивнику знадобиться час, щоб вручну перевести всіх на резервні канали оновлення ПЗ. Подивимось як швидко в них це вийде, і як швидко ми знайдемо з якого сервера вони це роблять», – йдеться у повідомленні IT ARMY.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Це все добре, звичайно! Але коли спецслужби масово блокуватимуть та притягатимуть до відповідальності компанії, які продають російський софт в Україні?
    Наприклад туристичний софт – Само-тур від компанії Само-софт м.Москва.
    Усі паспортні дані платоспроможних українців – автоматично помітні співробітникам ФСБ і не тільки.
    А ось “товариші” навіть продають його :

    https://tourismpro.com.ua/samo-tour-soft/

    Написали для відмазки “та ми в Україні, купуйте за гривню, тощо” і продовжують спокійно продавати софт та допомагати ворогові.

    І за допомогою цієї програми – сотні українських паспортів вводяться до цієї системи…

    Нема слів…

Пошук