Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу

Президент України Володимир Зеленський 13 лютого підписав закон про регулювання обігу медичного канабісу для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкології та отриманих внаслідок війни посттравматичних стресових розладів. Відповідні дані зазначені у картці документа на сайті Верховної Ради.

Він набуде чинності через пів року після його опублікування, тобто із середини липня 2024 року.

Що передбачає закон:

  • Легалізацію обігу канабісу в медичних, промислових та наукових цілях.
  • Заборону рекреаційного використання марихуани.
  • Жорсткий контроль за виробництвом ліків на основі медканабісу на всіх етапах.
  • Вирощування канабісу лише юрособами, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відстежувати рух рослин до пацієнта.
  • Отримання препаратів на основі медканабісу лише за електронним рецептом, який виписуватиме лікар відповідно до стану пацієнта.

Верховна Рада проголосувала за відповідний законопроєкт у грудні 2023 року. «Батьківщина» заблокувала підписання законопроєкту, однак у січні парламент відхилив постанову фракції.

Міністерство охорони здоров’я затвердить перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначати ліки на основі медичного канабісу.

Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, зокрема державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах. 

Існує велика кількість хвороб та патологічних станів, які лікуються або полегшуються за допомогою медичного канабісу: розсіяний склероз, епілепсія, хвороби Альцгеймера, хвороби Хантінгтона, захворювання травного тракту, використання канабісу як замісної терапії для опіоїдів та алкоголю, хронічний біль та паліативна допомога (зокрема, канабіс використовують для полегшення болю в онкохворих). 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук