Apple оштрафували у ЄС на $2 млрд після скарги Spotify

Європейський Союз оштрафував Apple на €1,84 млрд ($2 млрд) за порушення антимонопольних правил. Це перший штраф ЄС для виробника iPhone.

  • Компанію звинуватили у тому, що вона забороняла Spotify та іншим потоковим музичним сервісам інформувати користувачів про альтернативні способи оплати, окрім App Store.
  • Штраф значно перевищив очікування. Раніше Financial Times писало, що комісія має оштрафувати Apple на €500 млн.
  • Штраф складається з двох частин: базова сума €40 млн та додаткові €1,8 млрд, що слугуватиме стримуючим фактором. Загальна сума штрафу в €1,84 млрд становить 0,5% від світового обороту Apple.

Apple розкритикувала рішення ЄС, заявивши, що оскаржить його в суді. Очікується, що рішення суду в Люксембурзі, другого за значимістю суду Європи, займе кілька років. До того часу Apple доведеться сплатити штраф і виконати розпорядження ЄС.

Зображення з сайту ЄК

Рішення Європейської Комісії ухвалене на основі скарги шведського сервісу потокового музичного сервісу Spotify у 2019 році. Скаргу подали через обмеження, накладені Apple, та комісію App Store у розмірі 30%.

Регулятор Європейського Союзу заявив, що обмеження Apple створюють несправедливі умови торгівлі. Це відносно новий аргумент в антимонопольній справі.

Висока комісія

Європейський комісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер заявила, що це перший випадок, коли комісія додала до антимонопольного штрафу додаткову суму як стримуючий фактор.

«Мільйони європейських користувачів потокового передавання музики залишилися в невіданні щодо всіх доступних варіантів. Крім того, правила Apple щодо запобігання керуванню змусили споживачів платити більше за такі послуги через високу комісійну плату, що накладається на розробників і перекладається на споживачів», – йдеться у роз’ясненні ЄК.

Apple заявила, що Spotify не платить комісію Apple, оскільки продає свої підписки на своєму сайті, а не в App Store.

Spotify своєю чергою привітав рішення ЄС, але заявила, що існують інші проблеми в інших сферах.

Передісторія розслідування

Європейська Комісія розпочала офіційне розслідування щодо правил Apple для розробників застосунків у червні 2020 року. Ці правила стосуються поширення застосунків через App Store.

У квітні 2021 року комісія надіслала Apple документ з переліком зауважень. Apple відповіла на ці зауваження у вересні 2021 року.

У лютому 2023 року комісія оновила документ, надавши більш детальні зауваження щодо дій Apple. Компанія відповіла на них у травні 2023 року.

Стаття 102 договору про функціонування Європейського Союзу та стаття 54 угоди про Європейський економічний простір забороняють зловживання домінуючим становищем на ринку.

Тобто, саме по собі домінування на ринку не є порушенням антимонопольних правил ЄС. Проте, на компанії-лідери покладається особлива відповідальність – не зловживати своєю позицією, обмежуючи конкуренцію.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук