Україна розпочинає офіційні переговори з США та ЄС щодо відновлення авіасполучення

Україна офіційно розпочинає переговори з регуляторами США та ЄС щодо відновлення пасажирських авіаперевезень. Про це розповів віцепрем’єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков в інтерв’ю «РБК-Україна».

  • За його словами, українська сторона вже передала регуляторам своє бачення того, як працюватиме ринок в умовах воєнного стану, свою оцінку ризиків, підходи та алгоритми.
  • Також проводять консультації з Ізраїлем.
  • Утім він підкреслив, що про конкретні терміни говорити зарано.

Що відомо?

Авіасполучення в Україні було призупинено 24 лютого 2022 року через повномасштабне вторгнення росії.

Ще у липні 2022 року голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко заявив, що за місяць-другий буде запущено пасажирське сполучення з міжнародного аеропорту «Ужгород». Тоді обласна рада виділила на аеропорт 26 млн грн.

Проте голова Закарпатської ОВА Віктор Микита уточнив, що поки летовище не готове приймати або відправляти цивільні рейси на територію ЄС, а сам аеропорт не має відповідних дозвільних документів на початок роботи. Він зазначив, що «зараз заяви про відновлення роботи аеропорту – це не більше, ніж бажання й наміри».

Активно говорити про відновлення авіасполучення в Україні високопосадовці почали у 2023 році.

15 листопада 2023 року керівник Офісу президента Андрій Єрмак під час поїздки до США анонсував відновлення цивільних польотів ще до закінчення війни. У цьому контексті він наголосив на необхідності посилення української ППО.

У грудні 2023 року Офіс президента зібрав в аеропорту «Бориспіль» іноземних послів. Під час зустрічі заступник керівника ОП Андрій Сибіга зазначив, що аеропорт «Бориспіль» став першим об’єктом, який закрили через початок війни, але водночас він буде першим об’єктом, який відкриють, щойно дозволить безпекова ситуація.

Вже на початку 2024 року заступник глави Офісу президента України Ростислав Шурма заявив, що Україна докладає значних зусиль для відновлення авіасполучення з Києва та Львова. Разом з тим він зазначив, що не готовий назвати конкретні терміни. Це рішення залежить від міжнародних партнерів, незалежних регуляторів, страхових компаній. Крім того, успіх цього рішення залежатиме, зокрема, і від здатності України забезпечити фізичну безпеку польотів.

Голова Державіаслужби Олександр Більчук розповів, що відновлення польотів цивільної авіації над Україною можливе лише після зниження ризиків до прийнятного за міжнародними стандартами рівня.

Гендиректор Міжнародної ради аеропортів Європи (ACI EUROPE) Олів’є Янковець під час візиту до Києва назвав своєю метою пошук рішення разом з українською владою та представниками авіаційної галузі, яке дасть змогу активувати безпечні транспортні коридори, знову відкрити український повітряний простір. Він зазначив, що авіасполучення можуть відновити до кінця 2024 року.

Що кажуть військові

У липні 2023 року речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат називав неможливим відновлення пасажирських авіарейсів в країні. Він зауважував, що у будь-якій точці країни можуть з’явитися російські ракети та дрони, а балістичні ракети типу «Кинджал» можуть долітати за лічені хвилини. Він також сумнівався у можливості запустити цивільні авіарейси з аеропорту Ужгорода, де злітна смуга розташована на українській території, але літаки злітають над територією Словаччини.

Крім того, Ігнат зазначав, що досвід Ізраїлю Україні не підходить.

«Ізраїль – це країна, яка може повністю себе прикрити. Вона невелика за територією, а у нас велика територія», – сказав він, додавши, що повітряний простір над Україною ще не скоро відкриють.

Чи готові авіакомпанії?

Згідно з прогнозом Європейської організації безпеки повітряної навігації обмеження на польоти цивільної авіації у повітряному просторі України, рф та Білорусі можуть зберегтися до 2029 року.

Проте ірландська Ryanair не виключила відновлення невеликої кількості рейсів в Україну за умови успішних переговорів країни про часткове відкриття повітряного простору.

Про намір серед перших відновити польоти з України, щойно це буде дозволено, заявили й в українській авіакомпанії SkyUp Airlines.

У самому міжнародному аеропорту «Бориспіль» заявили, що відновити функціонування можуть за три тижні щойно дозволить безпекова ситуація.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук