У Києві на Подолі відкрився новий стрітфуд заклад Plus. Засновником є Дмитро Кравченко, власник мережі кав’ярень BIMBO. Для видання AIN.Business Дмитро розповів про те, як з’явилася ідея закладу, в чому полягає концепція і фінансова модель.

Стрітфуд із комфортом

Дмитро Кравченко розповів нам, що вони з командою вирішили спробувати новий для себе формат, бо хоч у Києві зараз є багато точок зі стрітфудом, але далеко не всі вони – про комфорт.

Так зʼявилася ідея відкрити кафе з улюбленими та усім відомими стравами вуличної їжі, які можна їсти всередині закладу із затишною атмосферою та гарним краєвидом на Поділ. Вікна закладу виходять на «Житній ринок» та Андріївську церкву.

«Шаурма – це легендарна страва, яку обожнює вся команда. Ми створили її сучасну версію, яку полюбили ще більше. Але на цьому вирішили не зупинятись, і створили такий же модернізований варіант хот-дога. Колись давно я вже мав успішний досвід із цим продуктом на фестивалях вуличної їжі, тому сумнівів у виборі не було. Саме так народився унікальний формат – шаурма + хот-дог, а також, це поєднання надихнуло і на назву проєкту – Plus».

У меню:

  • Шаурма з рваною яловичиною — 190 грн;
  • Шаурма з веганським м’ясом та печеними овочами — 190 грн;
  • Хот-дог базовий — 150 грн;
  • Хот-дог тріпл чиз — 220 грн;
  • Мелт з тунцем — 295 грн;
  • Авокадо-тост — 230 грн;
  • Сирники — 180 грн;
  • Пиво — 150 грн;
  • Лимонад — 130 грн.

Кілька співвласників з мікрокапіталом

У заклад планували інвестувати стандартну для Києва суму — $1000 на квадратний метр. Але ремонтні роботи затягнулися, тому в результаті вийшло $1200 за кв.м з урахуванням оренди за додаткові місяці.

Інвестиційна схема кафе незвична, як пояснює засновник, вони використали соціальну складову, надавши можливість людям з відносно невеликими накопиченнями стати співвласниками бізнесу.

Інвестиційних пакетів було декілька:

  • $2 500;
  • $5000;
  • $10 000.

Залежно від розміру інвестиційного пакета, інвестор отримує різну частку від чистого прибутку. Згідно з фінансовим прогнозом команди, інвестиції мають принести не менше ніж 150% за 5 років роботи закладу.

Всі інвестори мають доступ до CRM-системи та фінансових звітів в режимі перегляду, вони можуть самостійно працювати з даними, формувати запитання, коментарі, побажання тощо. Проте вони не беруть участі в ухваленні рішень чи якійсь іншій операційній діяльності, це на себе бере операційний партнер і засновник Дмитро Кравченко.

Складнощів із пошуком приміщення також не було, бо, як зізнається Дмитро, він забронював локацію ще 2 роки тому. Після чого підприємець просто чекав, поки завершиться тривала процедура зміни власника приміщення. Наразі сума оренди виходить 1000 грн за кв.м.

Масштабування заклали в бізнес-модель

Наразі команда зосереджена на тому, щоби закріпити успіх нового проєкту. Хоча із самого початку у бізнес-модель закладу Plus закладали можливість масштабування та збільшення кількості закладів до 3-4 власних, а згодом — перехід на франшизну модель.

«Хоч ми класно відкрили Plus на Подолі, попереду ще багато роботи, щоб наше “дитя” навчилось самостійно міцно стояти на ногах. А після цього вже будемо дивитися на подальші перспективи».