SpaceX успішно запустила космічний корабель Starship, але потім втратила з ним зв’язок– як це було

Третя спроба компанії Ілона Маска SpaceX запустити космічний корабель Starship виявилась успішною – він зробив декілька маневрів та залишився цілим. Встиг навіть досягти Індійського океану, але потім команда втратила з ним зв’язок.

Як це було

Запуск почався о 9:25 ранку за східним часом з космодрому Starbase у Бока-Чіка, штат Техас у США. Пряму трансляцію можна було подивитися на сайті SpaceX або на їхній сторінці в Х. За київським часом початок був о 15:10.

Загалом компанія Маска ставила собі амбітні цілі: 

  • успішний підйом;
  • відкриття та закриття дверей вантажу корабля;
  • демонстрація передачі палива під час берегової фази верхнього ступеня;
  • перше в історії повторне запалювання двигуна Raptor під час перебування в космосі та контрольоване повернення корабля Starship. Він мав летіти за новою траєкторією та приземлитися в Індійському океані.

І цього всього вдалося виконати майже все. Запуск був дійсно успішний. Досягнувши запланованої висоти, почалося від’єднання надважкої ракети-носія Super Heavy. Вона мала керовано приземлитися, але щось пішло не так і ракета розбилася об воду. Проте корабель рушив далі, перекачав паливо, але пропустив етап повторного запуску двигуна Raptor у космосі.

Після входження Starship в атмосферу Землі – команда втратила зв’язок із кораблем. У SpaceX сказали, що корабель не витримав повторного входу в атмосферу. Він облетів майже пів Землі, а сам політ тривав близько 50 хвилин.

Чому це важливо  

Це була третя спроба SpaceX запустити Starship. Під час першої у квітні 2023 року відбулися неполадки і політ вимушено завершили. Під час другого у листопаді 2023 року перший ступінь успішно відʼєднався від другого, але звʼязок із космічним кораблем перервався. Спрацювала система самоліквідації і корабель вибухнув. 

Тож третя спроба була найуспішнішою, хоча й не виконала усі заплановані пункти. SpaceX прагнула зробити як нижній ракетний прискорювач, так і верхній здатними літати знову і знову. На відміну від одноразових ракет, які використовують більшу частину космічної ери, пише The New York Times.

Така можливість багаторазового використання дала би SpaceX потенціал для зниження вартості розміщення супутників і космічних телескопів, а також речей, необхідних для життя в космосі. Адже основна задача корабля – відправлятиме людей на Місяць та Марс.

Як і в будь-якій американській ракетній аварії, Федеральне управління цивільної авіації розпочне розслідування. Перевірятимуть, що пішло не так, і що SpaceX має зробити, щоб це виправити. Але якщо, як каже Ілон Маск, цього року буде щонайменше шість польотів Starship, у SpaceX, а значить – можливості завершити повний тестовий політ.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук