Міжнародні інвестиції в Україну за два роки склали $1,7 млрд – які компанії вкладають кошти

За два роки великої війни з рф (2022-2023) загальний обсяг міжнародних інвестицій в Україну сягнув $1,7 млрд, з яких $1,2 млрд – лише за 2023 рік. Про це заявила керівниця KSE Institute Наталія Шаповал під час Ukraine Business Compact (UBC) Workshop, повідомляє AIN.UA.

  • 43 глобальні компанії інвестували в Україну вже під час повномасштабного вторгнення, серед яких Bayer ($65 млн), Carlsberg ($40 млн) та CEMARK, що входить до групи компаній CRH ($30 млн).
  • Ще 12 компаній анонсували інвестиції, включаючи Baykar, виробника безпілотників Bayraktar, який планує вкласти $100 млн у будівництво заводу, сервісного центру та штаб-квартири в Києві.
  • Також у 2023 році CRH, що є провідним виробником будівельних матеріалів у світі, підписала мандатний лист з ЄБРР щодо спільного придбання активів італійської компанії Buzzi в Україні.
  • Найбільш привабливими для інвесторів є сфери IT, оборони та агробізнесу.

Наразі Мінекономіки визначило п’ять ключових секторів з інвестиційними можливостями на загальну суму $292 млрд: енергетика, транспорт та логістика, сільське господарство, «зелена» металургія та критичні матеріали.

Саме ці галузі роблять значний внесок в економіку України, мають глобальний потенціал зростання, а також потребують заміщення зруйнованих потужностей.

Турецька оборонна компанія Baykar на початку 2024 року розпочала будівництво заводу під Києвом, де працюватимуть близько 500 осіб. Для завершення будівництва потрібно близько 12 місяців.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук