Україна закриває список міжнародних спонсорів війни

Кабмін на розширеному засіданні 15 листопада 2023 року ухвалив рішення про закриття реєстру «Міжнародних спонсорів війни». Це рішення було прийнято після обговорення з дипломатами країн-партнерів, представниками РНБО, МЗС, Мін’юсту, Мінекономіки та НАЗК.

  • Основною причиною закриття реєстру стала відсутність нормативної бази.
  • Численні іноземні дипломати скаржились на відсутність законодавчого підґрунтя для існування списку, що має негативний вплив на ухвалення важливих рішень для протидії російській агресії.
  • Окрім того, вся вичерпна інформація щодо санкцій вже міститься у реєстрі, який веде РНБО.
  • Тепер інформацію зі списку спонсорів війни передадуть до міжвідомчої робочої групи з питань санкцій. Вона опрацює інформацію про суб’єктів з реєстру, визначить, чи дійсно до них можна застосувати санкції та підготує пропозиції щодо санкцій для РНБО.
  • Сторінка ж «Міжнародні спонсори війни» переадресовуватиме користувачів на сайт державного реєстру санкцій.

Оновлено: як зазначає Reuters, список закривають після негативної реакції з боку зокрема Китаю і Франції. «Чорний» список не має юридичної сили, але він став репутаційним ударом для компаній, які потрапили до нього.

Китай вимагав виключити 14 своїх компаній, а Франція – роздрібну мережу Auchan та Leroy Merlin.

Тиск на Київ через список також чинили Австрія та Угорщина. Разом з тим Україна висловила розчарування що до списку були включені країни, які надають підтримку.

Контекст

До переліку спонсорів війни були внесені майже 50 міжнародних компаній. Найбільше з них із Китаю – 14, на другому місці США – 7 компаній. Всі інші – переважно з країн Європейського Союзу.

З одного боку список привертав увагу до компаній, які продовжували працювати у рф попри війну в Україні. Це призвело до того, що деякі з цих компаній вийшли з російського ринку. Зокрема три грецькі нафтові перевізники, британський виробник паперу Mondi, ірландська компанія з постачання суднового палива Peninsula Petroleum Limited, найбільша у світі індійська компанія з виробництва та експорту діамантів Shree Ramkrishna Exports (SRK).

З іншого боку список не мав жодних юридичних наслідків для компаній, які до нього потрапили. Так, 2 лютого 2024 року Мінекономіки повідомило, що в Україну заходить маркетплейс Trendyol, який належить Alibaba Group. НАЗК визнало його міжнародним спонсором війни ще 17 серпня 2023 року. Відомство тоді не надало AIN.UA коментарів щодо цієї ситуації.

Включення до списку також створювало проблеми у міжнародних відносинах. Прикладом є Австрія, яка не підтримала запровадження нового пакета санкцій ЄС проти росії через вимогу виключити Raiffeisen Bank з українського «чорного» списку, а також Угорщина, яка блокувала допомогу ЄС для України через включення до реєстру OTP Bank (пізніше НАЗК тимчасово призупинила статус міжнародного спонсора війни для банку).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук