Технопарк Bucha Techno Garden анонсували в 2021 році. Війна і злочини росіян в Бучі не змінили цих планів – що з проєктом зараз

У лютому 2021 року міська рада Бучі анонсувала створення індустріального технопарку Bucha Techno Garden з транспортно-логістичним, медичним, науково-навчальним, індустріальним, технологічним і IT-кластерами, а також курортно-санітарною та житловою забудовою. 

Рівно через рік російські воєнні злочинці окупували місто та чинили геноцид проти населення. Після деокупації українськими Силами оборони місцева влада повернулась до ідеї проєкту. Його вирішили продовжити через те, що в регіоні є велика потреба у промислових об’єктах, підприємствах та логістичних складах. 

Проєкт площею 3433 гектари планують реалізувати в Бучанській ОТГ, зокрема на територіях самої Бучі, Блиставиці, Мироцького, Ворзеля та інших населених пунктів. Генеральний план Bucha Techno Garden охоплює наявний індустріальний парк «Мироцьке», а також міжнародний аеропорт «Антонов». Концепцію парку затвердили влітку 2020 року, а однією з головних переваг для громади називають появу нових робочих місць. 

Ініціатором Bucha Techno Garden виступив мер Бучі Анатолій Федорук, ще взимку 2021 року спеціально під «технологічний сад» у місті створили Бучанську агенцію регіонального розвитку, яку очолив Олексій Мартинюк. 

Керівник проєкту Bucha Techno Garden Олексій Мартинюк. Фото Facebook Бучанської агенції регіонального розвитку

Потенційними джерелами фінансування проєкту є приватні інвестори, інвестиційні фонди, також розглядають співфінансування територіальних громад, в тому числі шляхом податкових пільг та передачі земельних ділянок.

Журналістка AIN.UA Анастасія Оприщенко відвідала технопарк і поговорила з Олексієм Мартинюком про те, що змінилося за два роки повномасштабного вторгнення в проєкті, скільки інвестицій вже залучили та хто вклав кошти, які напрямки наразі є пріоритетними та що чекає на «техносад» у майбутньому.

Пріоритети: логістика та зелена енергетика 

Бучанська агенція регіонального розвитку, яка відповідає за проєкт «техносаду», розташована на вулиці Інститутській. Тут нас і зустрічає її очільник Олексій Мартинюк та проводить на другий поверх. У кімнаті для презентацій можна ознайомитися з детальним планом індустріального парку та архітектурними кресленнями, на яких позначені масштаби майбутніх підприємств. Мартинюк вказує на генеральний план Бучанської ОТГ і розповідає, що до повномасштабної російської агресії, у 2021 році, до проєкту вже мали доєднатися кілька підприємств, але вторгнення призупинило цей процес.

Презентація проєкту Bucha Techno Garden. Фото Бучанської агенції регіонального розвитку

Наприклад, підприємства компанії Ecosoft три роки тому вже проєктували розміщення підприємства на 21 гектарі землі. Це українсько-австрійська компанія, яка виробляє водоочисне обладнання для домашнього, комерційного та промислового застосування, також його використовують для фільтрації води в процесах атомної енергетики.

«Спочатку Бучанська агенція регіонального розвитку планувала реєстрацію окремого індустріального парку тільки під виробництво Ecosoft, бо територія у 21 гектар, згідно з законодавством, дає можливість реєстрації окремого об’єкта, для отримання відповідних пільг, які встановлюються на рівні Закону України. Зокрема пільги стосуються звільнення від ПДВ при імпорті нового обладнання, та звільнення від податку на прибуток протягом п’яти років. У березні 2022 року планувався якщо не запуск, то хоча б початок будівельних робіт, але повномасштабне вторгнення РФ поставило процес на паузу. Материнська австрійська частина компанії Ecosoft зараз не готова впроваджувати цей проєкт, вона чекає покращення умов в Україні», – говорить Мартинюк.

Сьогодні ж територія Bucha Techno Garden зареєстрована як індустріальний парк і вже має пільгові переваги. Ці умови, однак мають обмеження, зокрема звільнення від податку на прибуток на п’ять років не застосовується для підприємств у сферах добування з метою подальшої переробки корисних копалин. А звільнення від податку на додану вартість при імпорті нового обладнання та складових не стосується проєктів у сфері збагачення залізної руди. 

Як і до вторгнення, проєкт Bucha Techno Garden популяризують на іноземних платформах, міжнародних конференціях в Польщі та ЄС для залучення нових підприємств. Багато уваги приділяють розвитку енергетичної інфраструктури та підготовці комунікацій для майбутніх проєктів. «Від компанії ДТЕК ми отримали технічні умови та дозволи на будівництво нової підстанції з потужністю 35 МВт. Плануємо розвивати зелену енергетику, вітрову та сонячну генерацію. На території вже розміщені сонячні панелі на 70 гектарах. Тут близько 2 МВт зеленої енергії, яка нині акумулюється у мережі, – а потім вона забезпечуватиме енергетикою весь парк», – пояснює Мартинюк.

Завершуючи візуальну екскурсію мапою Бучанської ОТГ та проєктом «техносаду», Олексій Мартинюк запрошує поїхати в «поля» та подивитися на початок будівництва кількох підприємств. Дорогою до парку очільник агенції ділиться, що торік для розвитку зеленої енергетики розпочали перемовини з японськими підприємствами. На додачу у 2023 році уклали партнерство із державною південнокорейською компанією K-water, яка є урядовою агенцією для всебічного розвитку водних ресурсів і забезпечення як громадського, так і промислового водопостачання в Південній Кореї. Компанія допомагає розробляти план розвитку землі та має досвід розбудови індустріальних парків.

Стела при в’їзді у парк. Фото AIN.UA

«Восени 2023 року наша громада підписала з K-water меморандум щодо розробки проєкту з деталізації нашої території. Корейська компанія в рамках проєкту допоможе у реконструкції системи водопостачання та водовідведення. Ми розглядаємо цю компанію як платформу із залучення інших південнокорейських підприємств після нашої перемоги у війні. В другій половині цього року очікуємо побачити від них перші проєктні напрацювання».

Пріоритетними для розвитку Мартинюк називає території, що межують з аеропортом «Антонов», який до початку військових дій слугував базою для однойменного державного підприємства, а також працював як вантажний аеропорт. У планах агенції після відновлення авіаперельотів створити на території аеропорту логістичну інфраструктуру та виробництва. «Плануємо, що літаки прилітатимуть зі складовими, а тут на наших виробництвах складатимуть все те, що буде необхідно, наприклад, ті ж комп’ютери».

«Сьогодні на території парку ведуться підготовчі процеси, – говорить Мартинюк, – але ми розуміємо, що існують ризики влучання снарядів та руйнування під час вторгнення. Більшість компаній, які планують розміщуватися на нашій території, відтягують цей процес, аби мінімізувати фінансові ризики. Хоча питання проєктування частини промислових об’єктів розтягнуте у часі, але підприємства, уклавши меморандуми та здійснивши витрати як інвестори, підтвердили намір відкриватись у нас». 

Ми зупиняємося біля одного з таких об’єктів – це індустріальний парк «КІТ», кластер для розвитку місцевого і міжнародного бізнесу, де будуть представлені промислові, харчові, інноваційні та логістичні компанії. Кілька підприємств, серед яких завод з виробництва скла та девелоперські фірми, вже підтягують електрику, комунікацію, проводять підготовчі процеси: на території можна побачити закладений фундамент, гідроізоляцію, утеплення приміщення, та початок будівництва стін і опорних конструкцій.

Підготовчий період

Зі слів Мартинюка, перше півріччя 2022 року регіон відновлювався після трагедії в Бучі. Вже з кінця літа Бучанська агенція регіонального розвитку повернулася до залучення підприємств у майбутні кластери. «Деякі вже наповнюються компаніями, деякі на паузі, або ми ще не вигадали, що саме хочемо там розмістити. Наприклад, медичний кластер мав існувати на базі Психоневрологічної обласної лікарні №2, там ми хотіли створити району лікарню, але ця ідея на паузі через вторгнення» – говорить він.

Також у 2022 році агенція залучила конкурента Ecosoft, компанію DiFrano Union, що виробляє органічні фільтри для води. Компанія вже підтягує комунікації, але фізично ще нічого не будує. 

Презентація проєкту Bucha Techno Garden. Фото Бучанської агенції регіонального розвитку

Вже у 2023-му році проєкт технопарку мав підготовчий період, частково маркетинговий, частково рекламний, в результаті вдалось залучити українсько-польську компанію, яка будуватиме логістичні склади на 9 гектарах території.

«Це буде логістичний хаб площею 20 000 квадратних метрів з холодильними складами для шокової заморозки – температура в ньому сягає від 0°C до -22°C. Все, що ви бачите у пакетиках, – ягоди, фрукти, гриби, риба, креветки, – це все пакуватимуть у замороженому вигляді на цих складах. Ми дуже зацікавлені у такому підприємстві, є великі шанси, що вже цьогоріч почнеться будівництво цього об’єкту», – пояснює Мартинюк.

На додачу крім великих компаній, на територію Bucha Techno Garden залучили заправки компанії UPG, яка планує побудувати комплекс станцій АЗС, і разом з ними кафе та магазин, що збільшить кількість робочих місць. Наразі під заправки UPG змінюють цільове призначення та отримують дозволи щодо території розміщення.

Більшість інвестицій у проєкт — від українців

Здебільшого територія технопарку наразі має вигляд низки звичайних земельних ділянок. Поки ми вертаємося дорогою до Бучі, очільник агенції показує кордони майбутніх кластерів, подекуди триває прокладання комунікацій для житлових забудов. На поточному етапі серед підприємств, які інвестують у проєкт та планують тут своє майбутнє, переважно українські або ті, які мають українську «дочку». Найбільше в проєкт вклались компанії логістичного кластера, залучивши туди орієнтовно 1,2-1,5 мільярда гривень. 

«Були чутки, що до проєкту також долучений підприємець Василь Хмельницький, але це неправда. Так, існувала певна зацікавленість з його боку, він приїжджав, оглядав територію разом з тодішнім міністром розвитку громад і територій Олексієм Чернишовим. Але Василь Хмельницький вирішив концентруватися на своїх поточних проєктах», – пояснює Мартинюк.

Зараз агенція веде перемовини з новими українськими інвесторами – один з них працює в мʼясопереробній сфері, нині сторони домовляються про супровідні комунікації, очисні споруди та документи для розміщення цього проєкту.

«Ми не просто даємо комусь землю, першочергово маємо отримати багато дозвільних документів та допомогти підприємствам зайти на територію, де вже є комунікації, або де їх для них підготують, щоб ці підприємства запрацювали. Залучати нові компанії дуже важко, тому що охочих вкладати кошти в Україну під час війни небагато, але ми налаштовані позитивно», – говорить очільник агенції.

Мартинюк переконаний, що після закінчення війни та перемоги України до території Бучанської громади буде велика зацікавленість. Це зумовлено значними перевагами розташування: близькість до Києва та гарна дорожньо-транспортна інфраструктура – вздовж Bucha Techno Garden проходить траса М-07 (Київ — Ковель — Ягодин). Також тут поруч проходить залізниця, яка йде в тому ж напрямку, і аеропорт  «Антонов», що створюють вигідну картину для більшості майбутніх підприємств.

Оновлення від 16:40 22 березня: редакція вилучила інформацію, що містилась в попередній версії тексту, що потенційно могла виступати чутливою з безпекового погляду для згаданої юридичної особи.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук