У «Дії» можна буде повідомити про пошкоджене через війну майно до міжнародного Реєстру збитків

У «Дії» з’явиться можливість зареєструвати пошкоджене через війну майно. Це дасть змогу показати міжнародній спільноті наслідки російського вторгнення, а пізніше – запустити механізм виплати компенсації. Про це йдеться в телеграмі Мінцифри.

  • Угоду про це підписали Міністр Цифрової трансформації Михайло Федоров та виконавчий директор Реєстру збитків Маркіян Ключковський.
  • Міжнародний Реєстр збитків запрацював минулого року під егідою Ради Європи, щоб зібрати докази про всі злочини армії рф в Україні з 24 лютого 2022.
  • Це перший кейс міжнародного обміну даними між Україною та Євросоюзом спільно з Міністерством юстиції, для якого використовуватимуть «Дію».

Як це має працювати

У Мінцифрі кажуть, що на  першому етапі можна буде надіслати заяви про пошкоджену та знищену нерухомість, але тільки якщо є Акт про обстеження від місцевої влади. Потім цієї вимоги не буде. 

Надалі послугу планують розширити. Тобто через «Дію» можна буде подавати заяви про шкоду життю, здоровʼю, випадки тортур та сексуальне насильство. А також – про відшкодування збитків для бізнесу. 

Більше про Реєстр

Один з найвідоміших спеціалістів в українському GovTech та співзасновник Strimco Роман Ланський розповідав ain.ua, що з поміж усіх проєктів команди виділяє реєстр репарацій. Strimco вибудовував дата-інфраструктуру, щоб збирати відповідні запити і складати базу підстав для виплат репарацій, які передаватимуться Міжнародному реєстру збитків, що й стягуватиме гроші. 

Від репарацій росіяни нікуди не дінуться. І тому нам була потрібна аргументована база підстав до репарацій: чому саме така сума і за що конкретно. Адже збитки бувають різні: комусь розбомбили будинок, у когось загинув родич, є загальнодержавні збитки, наприклад від підриву Каховської ГЕС, викрадення культурних цінностей тощо, – казав він.

Концепцію Міжнародного Компенсаційного механізму побудували з міжнародними партнерами та організаціями на основі міжнародних договорів.

  • Перший крок зробили на Генасамблеї ООН 14 листопада 2022 року, коли проголосували за резолюцію «Сприяння здійсненню правового захисту і забезпечення відшкодування шкоди у зв’язку з агресією проти України».
  • Потім 12 травня 2023 року на засіданні заступників міністрів Ради Європи прийняли Резолюцію про встановлення Розширеної часткової угоди про реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України.
  • Про створення Реєстру оголосили на Саміті Глав Держав та Урядів Ради Європи, що відбувся у Рейк’явіку 16-17 травня 2023 року.

Нагадаємо, українці можуть отримати доступ до своїх освітніх документів у цифровому форматі. Міністерство цифрової трансформації оголосило про запуск нової послуги у застосунку «Дія».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук