Зеленський підписав закони про зниження призовного віку та електронний кабінет військовозобов’язаного

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про зменшення мобілізаційного віку з 27 до 25 років. Це випливає з картки законопроєкту №9281.

Окрім того, Зеленський підписав ще один закон – №10313, згідно з яким скасовується норма про «обмежено придатних» військовозобов’язаних. Тепер, згідно із законом, всі «обмежено придатні» повинні пройти повторну ВЛК протягом дев’яти місяців, щоб підпасти під одну з категорій, що залишилися – «придатний» або «не придатний».

Також був підписаний законопроєкт №10062 про електронний кабінет військовозобов’язаного. Зокрема він посилює кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у спеціалізованих хмарних сховищах країн-членів НАТО. Крім того, закон передбачає:

  • удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо;
  • запровадження можливості створення і використання цифрового військового-облікового документа (сертифікату);
  • створення реєстру військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який забезпечить надання онлайн-послуг військовослужбовцям;
  • створення порталу електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних у системі. 

Законопроєкт про зниження призовного віку Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу та в цілому 30 травня 2023 року. Ініціатором виступив Кабмін України.

Як зазначалося, у разі зменшення граничного призовного віку до 25 років призовні комісії матимуть достатньо часу (один-три роки) на реалізацію виконання громадянами України військового обов’язку та призову їх на строкову військову службу.

Водночас перебування громадян на військовому обліку призовників до 27 років і необхідність щорічного прибуття їх до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з метою підтвердження права на відстрочку від призову, а також проходження медичних оглядів (обстежень) призводить до значних фінансово-матеріальних витрат.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук