Біллі Айліш, Нікі Мінаж та понад 200 музикантів вимагають захисту від ШІ

Понад 200 відомих музикантів підписали відкритий лист із закликом до захисту від використання штучного інтелекту (ШІ) в музичній індустрії. Серед підписантів представники різних музичних жанрів та епох: зірки світової величини, як-от Біллі Айліш, Нікі Мінаж та Кеті Перрі, а також легенди рок-н-ролу, учасники Зали слави рок-н-ролу, представники спадщини Френка Сінатри та Боба Марлі.

  • У відкритому листі, опублікованому на платформі Medium, артисти звертаються до технологічних компаній не розробляти ШІ-інструменти, які підривають або замінюють роботу композиторів та людей-виконавців.
  • Вони занепокоєні тим, що ШІ може використовуватися для крадіжки голосів та образів артистів, а також для створення музики без їхньої згоди або винагороди.
  • Автори листа не вимагають повної заборони використання ШІ в музиці чи виробництві, визнаючи, що відповідальне застосування цієї технології може принести користь індустрії.

Цей лист є частиною загального спротиву митців і творців проти використання генеративного штучного інтелекту, оскільки ця технологія продовжує створювати етичні та юридичні проблеми, пов’язані з порушенням авторських і трудових прав.

У 2023 році хвиля страйків артистів та їхніх профспілок сфери розваг були тісно пов’язані з питанням використання штучного інтелекту для написання пісень та сценаріїв, а також створення зображень та відео акторів й артистів.

Поширення порнографічних зображень Тейлор Свіфт, створених ШІ, привернуло додаткову увагу до небезпечного використання технології deepfakes (діпфейків). Це навіть спонукало законодавців США на початку цього року запровадити законопроєкт, який би визнав такі дії злочином.

А минулого тижня компанія OpenAI, яка створила ChatGPT, що може копіювати голоси, відклала її випуск. Вони хочуть бути впевнені, що люди використовуватимуть цю технологію відповідально.

Разом з тим, технологічні гіганти, такі як YouTube, вже тестують інструменти для створення музики за допомогою ШІ.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук